Nezamislivo je da stranac dođe u Srbiju, a da ne proba šljivovicu, ili neku drugu rakiju. Isto važi i za druge zemlje sveta – svaka ima svoje piće koje je baš njen zaštitni znak.

Foto: flickr by KittyKaht

Pošto polako počinje sezona letovanja, predstavljamo vam spisak poznatih letovališta i hladnih pića karakterističnih za njihove plaže.

Pina kolada, Portoriko – Mešavina ananasa, kososa i ruma poznata kao Pina kolada na Karibima je bila popularna barem stotinu godina pre nego što ju je Ramon Mončito Marero, barmen u Hiltonovom baru (sada Oasis Bar) u San Huanu u Portoriku usavršio 50-ih. Tada je ukus poznatog pića oplemenio kremom od kokosa. Danas se koktel iz San Huana pije u celom svetu, ali najbolji ukus ima u Portoriku, bilo da ga ispijate kraj mora, bilo u bazenu.

Kaipirina, Brazil – Napravljena od šećera, limete i kačaka – fermentisanog soka šećerne trske – kaipirina je uobičajeno piće u brazilskim kafićima uz more. Često je “smućkaju” i prodavci po plaži koji idu od ležaljke do ležaljke. Piće ima mnoštvo varijacija, a najpoznatija je kaipifrutas, u koju se dodaju jedna ili dve lokalne vrste voća kao što su kaju, mango ili kivi.

Mai tai, Polinezija – Kada je probao ovaj koktel od ruma, narandžinog likera Kurasao, sirupa od lešnika i limete u poznatom baru Trader Vic’s u Ouklendu u Kaliforniji 1944, gost sa Tahitija oduševljeno je uzviknuo “maita’i ro’a ‘ae” ili u prevodu “izvan ovoga sveta”. Tako je, barem prema legendi, nastalo ime poznatog pića koje se proslavilo u Elvisovom hit filmu “Blu Havai” i postalo nezaobilazan deo ponude svakog ozbiljnijeg bara.

Pivo Red Strajp, Jamajka – Ovo pivo se toliko srodilo s jamajčanskim nacionalnim identitetom da je jedan kolumnista 1962. godine, kada se to karipsko ostrvo konačno osamostalio od Velike Britanije, napisao da bi kao godinu nezavisnosti trebalo slaviti 1928, kada je pivo prvi put napravljeno u Kingstonu. Posle nekoliko marketinških kampanji na američkom tržištu Red Strajp je postalo najpopularnije pivo na Karibima.

Daikiri, Kuba – Zahvaljujući obilju ruma, limete i šećera, ovaj trojac postao je okosnica mnogih karipskih koktela, kao i britanskog mornarskog groga. Nazvan po plaži nedaleko od kubanskog Santjaga, prvi daikri izumela je grupa američkih inženjera pošto su iscrpeli svoje zalihe džina. Piće je danas najpopularnije među Amerikancima u svom smrznutom obliku s voćnim ukusima.

Margarita, Meksiko – Još nije razjašnjeno da li je ovaj osvežavajući koktel nastao na druženju bogatih Teksašana u Akapulku, koji su svojim gostima želeli da ulepšaju vruće poslepodne, ili je barmen u Tihuani pokušao da impresionira Ritu Hejvort, pravog imena Margarita Kansino, pićem u njenu čast. Bez obzira na to kada je nastalo ovo najpoznatije piće na bazi tekile, ubrzo je postalo sinonim za Meksiko i jedan od najomiljenijih koktela širom sveta.

Limoćelo, Južna Italija – Kada priroda farmerima u južnoj Italiji podari višak limuna, oni koru potope u alkohol, dodaju šećer i dobiju limonćelo. Ovaj slatki digestiv tradicionalno se pije posle večere, ali može biti podloga nizu jednostavnih koktela. Tako se može servirati sa ledom i malo sode ili tonika, po mogućnosti uz more na jedinstvenoj amalfitanskoj obali.

Roze vino na Azurnoj obali – Čaša ohlađenog rozea odavno je zaštitni znak kafića uz more na francuskoj Azurnoj obali, baš kao supena jela od ribe i škampa. Iako se ružičasto vino često doživljava kao neozbiljniji srodnik pažljivo čuvanih belih ili crnih vina, kvalitetno rashlađeno idealno je za vruće letnje dane, posebno ako se ispija na plaži otmenog San Tropea.

Džin i tonik, Indija – Džin je prvobitno dodat toniku da bi kolonijalistički okupatori Indije zaštitili svoje želuce od infektivnih bolesti poput malarije. Kasnije su se mešavini džina i tonika počeli dodavati led i limun ili limeta, a piće je ostalo jedno od najpopularnijih na svetu dugo posle propasti britanske imperije. Posebno je zadovoljstvo ispiti ga pri zalasku sunca na egzotičnim plažama Goe. (B92)