Kao plan za pretvaranje Severne Koreje u svetsku top turističku destinaciju, Kim Džong Un je naredio da se industrijski deo grada Vonsana i stara luka pretvore u letnje odmaralište sa uređenim plažama.

wikipedia.org / Tung Ngiam

U maju ove godine Kim Džong Un je lično posetio mesto na kome se pravi skijalište u Sevrnoj Koreji, kako bil lično dao podršku vojnicima-graditeljima koji treba da naprave staze u dužini o d 110 kilometara. Tom prilikom je i naredio da se radovi ubrzaju kako bi ovo zimsko turističko odredište gosti mogli da koriste već ove sezone.

Međutim, to nije sve. Očigledno nezadovoljan brojem mesta na kojima bi domaći i strani gosti mogli da se odmaraju tokom leta, Kim Džong Un je odlučio da grad na moru Vonsan pretvori u atraktivno mesto za turiste i umesto luke na istom mestu napravi javne plaže. Tako je vojska ove zemlje dobila još jedan mornodopski zadatak koji bi trebalo da obezbedi zemlji ugled poželjnog mesta za odmor.

Generalni plan izgradnje predviđa da sadašnji industrijski kompleks i luku zamene potpuno nove četvrti sa plažama i mestom za letnji odmor.

Pored toga taj deo grada će se transformisati i u finansijsku četvrt, a u njemu će se nalaziti i delovi za zabavu sport, plus sve što je potrebno za smeštaj turista koji će tu dolaziti leti.

Deo obale u staroj luci će biti nasut peskom i transformisan u široke peščane plaže sa svom potrebnom infrastrukturom.

Planovi da se luka pretvori u atraktivnu turističku destinaciju sežu još u 2007. godinu kada je Kimov otac Kim Džong Il grad Vonsan proglasio turističkim mestom, nakon što je bilo pokušaja da se grad pretvori u industrijski park.

Mnogi smatraju da se Kim Džon Un odlučio na ovaj korak i zbog toga što porodica Kim u Vonsan zalivu ima kuću za u kojoj povremeno borave, pa je tako ovaj grad za njih postao najčešći izbor kada je odmor u pitanju. (telegraph.co.uk / B92)