Američka ambasada u Kairu upozorila je turiste da ne bi trebalo da obilaze piramide u Gizi, osim ako nisu u pratnji “vodiča od poverenja”.

Giza (flickr by ReneKr)

Smeštene izvan glavnog grada Egipta, opstaju i posle 4.000 godina. Iako je njihova važnost, ali i atraktivnost neosporna, trebalo bi da razmislite da li ćete ih posetiti, jer po saopštenju Američke ambasade, kod njih ima mnogo kriminalaca i “preterano agresivnih prodavaca”, a premalo policije koja bi vas od njih mogla zaštititi.

“Po brojnim izjavama turista, obezbeđenja ili policije je premalo u blizini piramida. Građani Amerike trebalo bi da izbegavaju bilo kakve noćne obilaske i idu samo u pratnji vodiča kojem mogu da veruju”, piše u saopštenju Ambasade.

Ove vesti su loše za turiste, ali još gore za egipatsku vladu, budući da je u turističkom sektoru zaposleno neverovatnih 18 miliona ljudi.

U 2012. ta zemlja je zaradila 10,1 milijardu dolara od turizma, ali je primetan pad poseta u poslednjih nekoliko godina (2010. na primer, Egipat je zaradio 14 milijardi od turizma).

S druge strane, Svetski ekonomski forum ocenio je tu državu najnebezbednijom među popularnim turističkim destinacijama.

Predstavnici egipatske vlade tvrde da su upozorenja Američke ambasade bez osnova, jer je zemlja “potpuno bezbedna”. (Compass)