Knjiga Jasena Boka “Putovanje za početnike” namenjena je devojkama i mladićima koji su na pragu zrelosti i prvih samostalnih putovanja.

Promocija knjige će biti organizovana 21. juna od 18.00 u knjižari Delfi (SKC). Promocija je povod za razgovor o značaju putovanja za mlade. Učestvuju: Jasen Boko, autor knjige i Smiljka Tomanović, profesor na odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Knjiga “Putovanje za početnike” izdavačke kuće “Kreativni centar” ohrabruje mlade da krenu na put i ukazuje im na vrednosti koje putovanjem stičemo – radoznalost, odgovornost prema sebi i drugima, tolerantnost prema različitostima. Napisana je kako bi čitaoce motivisala da krenu i kako bi im pomogla da u putovanju uživaju, a rezultat je bogatog iskustva velikog putnika kome možemo verovati na reč: kad se jednom krene na putovanje – svet se pred putnikom otvara i on više ne može da prestane da putuje!

Zanimljive priče o svojim putovanjima i iskustvima koja je na njima prikupio autor Jasen Boko pretočio je u brojne korisne predloge i savete. Knjiga “Putovanje za početnike” sadrži informacije koje su putnicima početnicima neophodne za svaku fazu putovanja – šta je potrebno da bi se krenulo, kako ubediti roditelje da te puste na put, kako isplanirati putovanje, s kim putovati, čime putovati, kako brinuti o zdravlju, kako izbeći neprijatnosti na putu.

Saveti dobijeni iz pera pravog putnika predstavljaju pouzdan vodič za zanimljive ali sigurne boravke van kuće. Zahvaljujući njima, mladi će se lakše odlučiti da krenu na putovanje, a roditelji će im za to lakše dati dozvolu.

– Snove svi imamo, ali nemamo svi i želju, sposobnost ili hrabrost da ih ostvarimo. Mene je moja radoznalost odvukla u najdalje delove ove naše planete. I uprkos svemu što sam prošao i godinama koje sam nakupio – ta radoznalost nije posustala. Ona me i dalje tera da se krećem, gledam ono što dosad nisam video i slušam jezike koje nikad nisam čuo – kaže na početku autor, objašnjavajući šta ga je to navelo da putujući obiđe gotovo celu planetu.

Mladom čitaocu na kraju knjige autor daje još jedan dragocen savet: Za putnika cilj putovanja je – putovanje samo! Uživaj u putovanju, u različitim ljudima, krajevima i običajima koji te okružuju, diši punim plućima i ne zadržavaj dah dok putuješ kako bi ga ispustio tek kad se vratiš u sigurnost doma.

U “Putovanju za početnike” naći ćete brojne fotografije snimljene širom sveta, koje su i same ubedljiv poziv da se putuje. Knjigu je likovno i grafički obogatio Dušan Pavlić, a njegove duhovite ilustracije na poseban način komentarišu fotografije i tako naglašavaju vedrinu, nepredvidljivost i optimizam – osobine neophodne za svako dobro putovanje. (danubeogradu.rs)