Odmori blagotvorno utiču na ljudsko zdravlje i odlična su terapija za rešavanje stresa kom je većina izložena u svakodnevnom životu. To je dokazala i nauka.

Flickr by A. Witt

Ono u što su se mnogi i sami uverili potvrdila je i studija dr Džesike de Blom, psihologa finskog Univerziteta u Tampereu, predstavljena na konvenciji berlinskog sajma ITB. Ustanovila je da odmor i putovanje čoveku, osim opštih dobrobiti, donose i osećaj sreće.

Pored toga, što je posebno zanimljivo, pokazalo se da se privatno puno srećnijim osećaju oni koji novac troše na koncerte, porodične izlete i kratka putovanja od onih koji radije kupuju materijalne stvari poput nakita, odeće ili elektronskih uređaja. Naučnici su čak ustanovili da ljudi koji godinama ne idu na odmor imaju veći rizik da se razbole, čak kraće žive od onih koji redovno putuju.

Pri tom, pokazalo se, više kraćih odmora blagotvornije je za ljudsko zdravlje nego jedan dugi. Hoće li ipak odmor biti uspešan, zavisi od mnogo faktora. Čitav doživljaj može da pokvari i nervoza pre puta, ali i kako se provede zadnji dan odmora.

“Pakovanje za povratak kući valja obaviti dan pre, a poslednji dan rezervisati za maksimalno uživanje” – savetuje dr de Blom.

Pokazalo se, inače, i da oni koji su bili aktivniji imaju osećaj da je odmor trajao duže od onih koji su samo se izležavali na plaži.

Zato, ukoliko želite da se osećate dobro, pogledajte ponudu Intertravela na našem sajtu. Potrebno je samo da odaberete destinaciju i rezervišete vaše mesto u avionu. Sve to možete da obavite i pozivom na naš Call centar na broj 011 310 89 40. Ne zaboravite da pred put obezbedite i vašu polisu putnog osiguranja. (Gdestinacija)