Radoznali turisti, željni da vide vrhunac poplavnog talasa, preplavili su danas istorijski centar češke prestonice Praga, iščekujući izlivanje Vltave, usled jakih kiša zbog kojih je u centralnoj Evropi poginulo najmanje 12 ljudi.

Prag (flickr by කේදාර KhE 龙)

Gradonačelnik Praga Tomaš Hudaček požalio se na sve veći nalet turista koji dolaze da gledaju poplavu, posle izveštaja da su mnogi od njih pokušali da rasture brane postavljene po gradu, kako bi sa sobom poneli suvenire.

Po gradu se mogu videti grupe stranaca kako fotografišu i snimaju nabujalu reku ispod Karlovog mosta, zbog čega je češki sajt novinky.cz objavio naslov: “Blesavi turisti”.

Karlov most, obeležje Praga iz 14. veka, poznat po nizu skulptura s obe svoje strane, zatvoren je od nedelje, a na njemu se nalazi mašina teška 25 tona koja uklanja mulj da ne bi oštetio stubove.

Turisti, međutim, kako se čini, smatraju metalne barijere duž Vltave, vreće s peskom i ostale elemente zaštite od poplave, atrakcijom interesantnom koliko i istorijski spomenici.

Prag je prošle godine posetilo najmanje 5,4 miliona turista, podsetio je AFP. Poplave su pogodile skoro celu centralnu Evropu nakon višednevnih obilnih kiša, pa su se mnoge reke širom regiona izlile, a od vikenda je u regionu zabeleženo 12 žrtava – sedam u Češkoj, tri u Nemačkoj i dve u Austriji, dok se nekoliko ljudi vodi kao nestalo.

Glavni putevi u mnogim oblastima centralne Evrope su zatvoreni, a železnički saobraćaj obustavljen, dok je hiljade domova bez struje.

Delovi praških predgrađa južno i severno od Praga od jutros su pod vodom, uključujući zoološki vrt i stazu za trke konja, ali su metalne barijere podignute duž Vltave uspele da zaštite istorijski centar grada.

Veliki delovi praškog metroa i dalje ne rade, a oko 60 ulica je zatvoreno za saobraćaj, kao i nekoliko tramvajskih linija, dok je hemijska fabrika Spolana u Neratovicama, severno od Praga, prebacila opasne materije na bezbednu lokaciju i obustavila proizvodnju. (B92)