Patras ili Patra je treći po veličini grad u Grčkoj i glavni grad periferije Zapadna Grčka, kao i okruga Ahaja.

Patras (foto Wikimedia © Guillaume Piolle)

Patras je smešten u severnom delu poluostrva Peloponez, na obali Patraskog zaliva.

Neoklasične zgrade, katedrale, muzeji, prodavnice, barovi, kafići i realističan noćni život čine ovo područje jedinstvenim blagom koje čeka da bude pronađeno.

Nadomak grada nalaze se jezera, pećine i sela sa predivnom prirodom. Patras je mesto na kojem ćete imati utisak kao da je u njemu vreme stalo.

Obala kod Patrasa nije široka, a nedaleko od nje izdižu se planine Panahaiko. To je uslovilo podelu grada na donji i gornji deo, koji su međusobno povezani stepenicama, a oba dela grada razvila su se oko manjih reka Glafkos i Haradros.

Gornji grad je stariji i tu se nalazi očuvana tvrđava izgrađena u drugoj polovini šestog veka, a donji deo je nastao tokom poslednjih 200 godina.

Staro pozorište nalazi se neposredno u blizini Trga svetog Đorđa, a Trg i pozorište spadaju među najlepše u Grčkoj.

Katedrala svetog Andreja je najvažnija crkva u gradu, posvećena zaštitniku grada, svetom Andreju. U blizini nove crkve, još uvek se nalazi stara, koja je sagrađena tačno na mestu gde je apostol Andrija bio razapet.

U gradu se održava Patraski karneval, najveća takva manifestacija u Grčkoj i jedna od većih u Evropi, sa tradicijom od nekih 160 godina. Ovaj karneval počinje 17. januara i traje do čistog ponedeljka.

Patras je značajan školski centar sa dva univerziteta i jednim institutom.

Ako želite da probate neka od poznatih grčkih vina, po kojima je ovaj grad nadaleko čuven, otiđite u podrum vina “Achaia Clauss”, koji se nalazi izvan grada. Najpoznatije vino proizvedeno ovde je “mavrodafne”.

Do Patrasa vodi savremeni autoput od Atine, koji nekoliko kilometara pre grada skreće ka severu i prelazi moreuz Rio-Antirio preko istoimenog mosta, najmonumentalnijeg mosta u Grčkoj, koji je danas prepoznatljiv u celom svetu.

Istorija
Grad je verovatno dobio današnji naziv po mitskom liku Patreasu, potomku mitskog Lakademnona, osnivača Sparte.

Najstariji arheološki nalazi u području Patrasa govore da je ovaj kraj bio naseljen još u vreme praistorije (treći milenijum pre nove ere).

Tokom većeg dela srednjeg veka Patras je bio u okviru Vizantije, kao važno gradsko središte sa razvijenim zanatima i trgovinom. Osmanlije osvajaju grad 1458. godine pod Mehmetom Drugim.

Ubrzana izgradnja grada kreće posle Drugog svetskog rata i on se poslednjih decenija brzo osavremenjuje. (Glas Srpske)

USLUGA CENA

Noćenje sa doručkom (hotel sa tri zvezdice) od 33 eur
Prevoz avionom (povratna karta) od 500 eur
Ručak od 15 eur
Kafa od 1 eur
Piće od 2 eur