Vis je verovatno najčistiji deo Jadranskog mora, pošto je i najudaljenije ostrvo od glavnog kopna… Od kopna ga skrivaju ostrva Srednje Dalmacije – Solta, Brač i Hvar.

Vis (flickr by Sobrecroacia.com)

Ostrvo Vis je 1944. godine proglašeno vojnom zonom, što je značilo da je nepristupačno svim strancima. Ovo pravilo važilo je sve do 1989. godine. Srećom, izolacija je zaista dobro poslužila Visu, pošto je ostrvo zadržalo svoj šarm i stil života karakterističan za pedesete godine, koji i dan danas privlači goste koji žele da uživaju u Mediteranu kakav je nekada bio.

Atrakcije Visa su uglavnom prirodne, kao što su čisto i nezagađeno more, zemlja i vazduh. Na južnoj strani ostrva, talasi otvorenog mora kreirali su najinteresantnije i najprivlačnije pećine i plaže. Među njima je Stiniva pećina, jedna od najčešćih tema na hrvatskim promotivnim posterima. Na ovoj strani ostrva najveća naselja su Milna i Rukavac.

Ipak, tu su i druge stvari, pored prirode, u kojima možete uživati i koje možete videti. Prvo naselje na ovom ostrvu bila je grčka kolonija Issa, današnje urbano mesto Vis, osnovano u četvrtom veku pre nove ere. Kasnije, tokom vladavine Rimljana, na poluostrvu Pirovo, napravljeni su spa i teatar na čijim je ruševinama sagrađen Franjevački manastir u 15. veku. Ostaci ovih antičkih građevina vidljivi su u bašti manastira i ispod mora oko poluostrva.

Lokalna gastronomija je bogata – pored ribarstva, druga industrija koja preovladava na ostrvu Vis je proizvodnja vina. Na preščanoj zemlji, tri fantastične vrste prave se već vekovima: Plavac mali i Kurteloška Vugava ili Bugava. Vugava navodno potiče još iz perioda grčke kolonije i daje Vugavu, suvo vino, zlatne boje, sa bogatim ukusom meda.

Vis (flickr by Jeremy Vandel)

Na Visu se peče i lozovača, koja se pije u svojstvu leka, sa dodatkom aromatičnih biljaka koje se koriste u medicinske svrhe. Najpoznatiji specijalitet Visa je pita napravljena od testa sa slanim inćunima i paradajzom. Posle te pite možete se zasladiti kolačima koji se prave od jednostavnog testa i šećera.

Dodatno, WWF (World Wide Fund for Nature) imenovao je Vis kao jedno od 10 poslednjih rajskih mesta Mediterana, zahvaljujući njegovom biodiverzitetu. Možete istraživati predivne pejzaže ovog ostrva, saznavati nove stvari o individualnim vrstama i upoznati se sa svakodnevnim životom meštana.

S obzirom na udaljenost od glavnog kopna, većina turista koji dolaze da posete Vis, žele miran odmor, izolaciju i plemenitu prirodnu lepotu. Ipak, u toku leta, ovo ostrvo oživi sa muzičkim večerima u avgustu, pecaroškim festivalima, koncertima, koktel barovima ili nekim od novootvorenih fensi restorana. Smeštaj na Visu uglavnom se ogleda u privatnim domovima i vilama. (LuxLife)