Dok se na svim većim rekama u Srbiji meri vodostaj zbog nadolazećeg poplavnog talasa, na Tisi u Novom Bečeju očekuje se narednih dana prirodna atrakcija poznata kao “cvetanje” Tise.

Tiski cvet je jedinstvena vrsta leptira, starog preko 200 godina, čija larva po nekoliko godina živi u rečnim biljkama, a potom izleće na površinu reke, gde u svadbenom plesu produžava vrstu, piše Danas.

U Turističkoj organizaciji ovog grada najavljuju za predstojeći vikend, kada očekuju “cvetanje” reke, najezdu turista. Sjatiće se romantični zaljubljeni parovi, ljubitelji jedinstvenih prirodnih fenomena i dobrog provoda na manifestaciju “Kad Tisa cveta”.

“Krstarenja po Tisi u potrazi za tiskim cvetom, insektom koji tri godine živi u rečnom mulju i provodi samo jedan dan leteći iznad površine ove reke kako bi vodeći ljubav produžio vrstu, samo su mali deo programa koji se može doživeti tih dana u našoj banatskoj varošici”, objašnjava Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije Novog Bečeja.

Novobečejci su spremili program, raznobojne vatromete, originalne muzičke i vizuelne efekte i brojna iznenađenja. Na bini postavljenoj na površini reke nastupiće Banda drvena i Perpetuum mobile i začiniti muzički deo manifestacije.

“Novobečejska legenda kaže da se samo tih dana ostvaruju ljubavne želje zamišljene prilikom puštanja zapaljenih sveća, koje plutaju Tisom na čamčićima u obliku liciderskog srca”, kaže Nemanja Visković.

Manifestacija “Kad Tisa cveta” održava se 14, 15. i 16. juna u Novom Bečeju. Ovo je njeno četvrto održavanje, prvi put pod novim nazivom “Kad Tisa cveta”. Inače, Novobečejci nisu jedini koji obeležavaju prirodan fenomen “cvetanja reke”, u Kanjiži se takođe može pratiti sve vezano za ovaj događaj.

Zapravo, celim tokom Tise, od srpskih varošica, preko Segedina do ukrajinske granice, u prvoj polovini juna dešava se “cvetanje reke”. (Danas)