Freske neprocenjive vrednosti, avion “stelt”, naivno slikarstvo, automobil na tri točka, najlepše slike Milana Konjovića, kao i ispijanje kafe u rudarskom oknu i “metle veštice”, samo su deo blaga koje se nalazi u muzejima Srbije.

Galerija Milan Konjović, Sombor

Milan Konjović je svetsku slavu stekao u Parizu, ali je 500 najlepših radova poklonio rodnom gradu – Somboru. Galerija “Milan Konjović” izuzetno je značajna i nezaobilazna stanica za sve posetioce “Ravangrada”.

Popularna je i Galerija naivne umetnosti u Kovačici, koju godišnje poseti oko 17.000 turista iz Beograda. Među 37 cenjenih umetnika, najpoznatija je Zuzana Halupova, čiji se radovi nalaze u posebnoj galeriji.

Požarevac je, uz arheološki park Viminacijum i ergelu “Ljubičevo”, sa Galerijom “Milena Pavlović Barili”, postao takođe rado posećena vikend-destinacija. I ostali gradovi imaju svoje adute: u najlepšoj kući u glavnoj ulicu u Loznici nalazi se Galerija Miće Popovića, u Valjevu Galerija Ljube Popovića, a u Čačaku Galerija Nadežde Petrović. U Požegi je smešten jedan od najlepših muzeja železnice na Balkanu. U Kuplinu, nadomak Novog Sada, nalazi se Muzej poljoprivrede, a u Boru i Despotovcu su muzeji rudarstva.

Muzejsko blago Beograda
I Beograd ima veliko, neprocenjivo muzejsko blago. Muzeji vazduhoplovstva, automobila i tehnike takođe privlače veliki broj turista. Osim Etnografskog muzeja, koji ima modernu postavku tradicionalnog života u Srbiji, nedavno je renoviran i Muzej Vuka i Dositeja. Ipak, najpopularniji muzeji su i dalje “Nikola Tesla”, koji svake godine poseti 30.000 ljudi, i Muzej istorije Jugoslavije, koji, zahvaljujući redovnim izložbama i postavci posvećenoj Titu, godišnje posećuje oko 100.000 turista.

“Na kafi kod kneginje Ljubice” naziv je jedne od najpopularnijih prestoničkih tura. Zbog velikog interesovanja, posle četiri godine otvoren je još jedan redovan termin “za kafu kod kneginje”. Uz fildžan kafe i ratluk, priča o kneginji Ljubici i životu vladarske porodice može da se čuje petkom od 17 i subotom od 10 časova.

Dvorski kompleks, koji čine Kraljevski i Beli dvor, kao i dvorska kapela Sv. Andreja Prvozvanog, takođe je jedna od atrakcija prestonice. Razgledanje Kraljevskog i Belog dvora organizuje se svake subote i nedelje od 10.30 i 13.30. Posetioci su tada u prilici da se, u prijatnoj dvočasovnoj šetnji dvorskim kompleksom, i uz pratnju profesionalnih vodiča, upoznaju sa istorijom, umetnošću i kulturom srpskog naroda.

Beli dvor (foto: royalfamily.org)

Dečje radionice
Po ugledu na bogate muzeje u svetskim metropolama, i beogradski muzeji redovno organizuju radionice za decu, dok roditelji mogu da razgledaju muzej. Najpopularnije su dečje radionice Narodnog muzeja, dok se u Muzeju istorije organizuju radionice gotovo svake subote u podne. Etnografski muzej je idealno mesto gde čitav razred može da se upozna s narodnom tradicijom.

Ulaznice za muzeje koštaju od 100 do 200 dinara
Dvorski kompleks može se posetiti do 31. oktobra, subotom i nedeljom, od 10.30 i 13.30, a ulaznica uključuje organizovan autobuski prevoz s Trga Nikole Pašića. Više informacija www.srbija.travel. (Novosti)