Ako ste gost nekog od hotela u Ženevi i poželite da nešto prezalogajite u vašoj sobi, za običan “klub-sendvič” najverovatnije ćete morati da platite nešto više od dvadeset evra.

Ženeva (flickr by eGuide Travel)

U hotelima Ženeve sendvič sa piletinom, slaninom, jajima, zelenom salatom i paradajzom, košta od jedanaest do četrdeset evra, pokazali su rezultati godišnjeg istraživanja “Club Sandwich Index”, koje je 12. juna objavio portal “Hotels.com”.

Pošto su proučeni meniji koji se nalaze u sobama trideset hotela širom Ženeve, koji imaju od tri do pet zvezdica, ispostavilo se da je cena prosečnog sendviča 22.93 evra.

Time se taj švajcaraski grad našao na vrhu liste, svrgavajući sa prvog mesta prošlogodišnjeg “šampiona”. Najskuplja turistička destinacija prošle godine, Pariz je ovog puta završio na drugom mestu, jer u tamnošnjim hotelima sendvič sa pomenutim sadržajem u proseku košta 20.67 evra.

“Klub-sendviči, koji se nude u skoro svim hotelima na svetu, na odličan način pokazuju koliko vam je novca potrebno za put, ako odsedate u hotele,. Na osnovu te cene turisti mogu da planiraju i svoje troškove, bar kada su hrana i piće u pitanju”, kazala je za britanski “Daily Telegraph” Alison Kuper, predstavnica sajta “Hotels.com”.

“Ipak, cena se u 2013. promenila u odnosu na prethodnu godinu, što svedoči o celokupnoj slici cena u gradovima širom sveta”, zaključuje ona ukazujući na to da su sendviči ove godine jeftiniji nego lani. (B92)

Lista 10 gradova sa najskupljim sendvičima izgleda ovako (prosečna cena snedviča izražena je u evrima):

Ženeva – 22.93
Pariz – 20.67
Oslo – 20.12
Stokholm – 17.41
Kopenhagen – 16.81
Rim – 16.76
Tokio – 15.59
London – 15.55
Sidnej – 15.46
Hong Kong – 14.91