Ukoliko volite Mediteran, ali želite odmor sa dozom adrenalina, vaš cilj nije samo more i predivne obale, već i planine sa svojim izazovnim liticama i kanjonima.

flickr.com by jeminichronicles

Iako su neke destinacija među najlepšim i najzanimljivijim na svetu, često nisu baš sigurne po turiste zbog političke situacije, kriminala, nehigijene ili neukroćene prirode. Ako već ne putujete na safari u Afriku, ne obilazite drevne gradove Indije ili retke životinjske vrste na Galapagosu – preostaje vam uzbudljivi Mediteran.

Tour de France 2013
Najpoznatija svetska biciklistička trka, Tour de France, ove godine održava se od 29. juna do 21. jula. Iako je samo za profesionalce, niko ne može da vas spreči da prođete i sami tim stazama. Mnoge lokalne agencije pružaju podršku amaterima koji žele da prođu preko planinskih obronaka do mediteranske obale. A možete obići Francusku i kao gledalac ovog takmičenja.

Veslanje u Hrvatskoj i Sloveniji
Veličanstveni slapovi, zelene obale, pune biljaka, ptica i životinja, prolasci kroz kanjone, brda, šume – doneće dovoljno uzbuđenja za jedan vikend ili godišnji odmor. Poseban doživljaj je veslanje kornatskim ili lastovskim arhipelagom i odmor na nekoj skrivenoj plaži. Jedinstven je i obilazak dubrovačkih zidina sa morske strane i skrivenih pećina.

Najbolji rafting doživećete na Uni, Cetini, Zrmanji, dok su za kajak pogodnije Mrežnica i Kupa. Na oko osam kilometara od Dubrovnika nalazi se uvala Zaton gde se kajakarenje preporučuje svima od osam do 88 godina. U Zatonu se može skakati sa stena u more, roniti ili jednostavno odmarati na plažama.

Planinski biser Alpa je reka Soča u Sloveniji. Sa Triglava se spušta predivnom dolinom ka Jadranskom moru. Rafting je ovde moguć sve do oktobra. Postoje lakše i teže ture, a leti se može i kupati i roniti usred planinske idile.

Surfovanje u Turskoj i Španiji
Turska obala, i pored skorašnjih demonstracija, privlači turiste iz celog sveta. Većinom, ide se u dobro poznata letovališta, mada je raj za jedrenje na dasci slikovito ribarsko selo Alakati. Zbog severca koji stalno duva preko prelepe uvale na poluostrvu Cesme, ovde se svake godine održava i svetski kup u jedrenju na dasci. Ukoliko ste bez iskustva, a želite da stanete na dasku, u Alakati rade odlične škole windsurfinga.

Najjužnija evropska luka je Tarifa. Španska Vrata Gibraltara privlače surfere sa zmajem na desetak plaža. Turiste u ovo mesto, pored velikog izbora škola, privlači i blizina marokanskog Tandžira.

Ronjenje u Egiptu
Iako je mnogo dobrih lokacija po morima i okeanima, nijedna ne može da se meri sa potonulim bogatstvima antičke Aleksandrije. Ovde ronioci mogu da dožive civilizaciju još od vremena faraona. Potonuli Kleopatrin grad pun je statua, amfora, stubova, pa i brodskih olupina.

Planinarenje Korzikom
Korzika je poznata kao ‘planina na moru’. Ono što je posebno uzbudljivo je penjanje po ledu na samo pola sata od tople obale. Više od 50 korzikanskih vrhova više je od 2.000 metara, a jedinstvena je i raznolikost penjačkih lokacija na malom području. (Gdestinacija)