Đerdap je jedan od najlepših nacionalnih parkova Srbije. Ima najdužu klisuru probojnicu u Evropi, čudesna Gvozdena vrata, samoniklu botaničku baštu i najveći arheološki muzej u Evropi…

Golubac

Đerdap je jedan od najlepših nacionalnih parkova Srbije. Svojom lepotom, posetiocima uvek izmami oduševljenje. Juče je proslavljen Međunarodni dan zaštite životne sredine, a preduzeće Nacionalni park “Đerdap” obeležilo je 24 godine upravljanja ovim zaštićenim područjem.

Uz nov turistički vodič, monografiju i društvenu igru za decu, NP “Đerdap” priprema i novu seriju spotova koje je Predrag Miletijev prvi put snimio oktokopterom, letelicom na koju je postavljena kamera.

– DUNAV je naš sinonim, naša duša, prepoznatljiv u svetu i glavna atrakcija Srbije – podseća Srđan Stefanović, direktor NP “Đerdap”. – Broj posetilaca je svake godine sve veći, a razlozi koji ih dovode ovde su različiti. Neki vole da pešače, drugi stižu biciklom, treći provode vreme pecajući, a mnogima je glavni motiv bogata kulturna baština.

Posle prolaska pored Golubačke tvrđave, s jedne, i arheološkog nalazišta Dijana, s druge strane, počinje Nacionalni park. Narednih stotinu kilometara “niže se” prelep pogled na Dunav, klisuru, bujnu prirodu i istorijske spomenike poput Lepenskog vira i Trajanove table. Đerdap ima i najdužu klisuru probojnicu u Evropi, čudesna Gvozdena vrata, samoniklu botaničku baštu i najveći arheološki muzej u Evropi.

Nacionalni park se prostire kroz opštine Golubac, Majdanpek i Kladovo, pa je moguće spavati u hotelima “Golubački grad”, “Lepenski vir” i “Đerdap”, ili u luksuznom “Akva staru”. Mnogi posetioci vole da konače kod privatnika, gostoprimljivih domaćina, gde noćenje staje oko 10 evra.

– Prošle godine posetilo nas je i koristilo naše usluge dvostruko više posetilaca nego što ih je bilo 2011. godine – primećuje Stefanović. – Oni su posetili vidikovce Ploče, Mali i Veliki Štrbac, Kovilovo i Donji Milanovac. Neki su šetali jednom od osam pešačkih staza koje su prilagođene i za laku šetnju i za iskusne planinare. Oko 4.000 stranaca stiglo je biciklističkom stazom “Evro Velo 6”.

Većina turista kroz najveći nacionalni park Srbije prođe brodom. Jer, Dunav je u ovom delu najširi i najuži, najdublji i najlepši. Tu je i Hidroelektrana “Đerdap”.

Nacionalni park “Đerdap” može da se razgleda tokom cele godine, a posebno je zanimljiv u vreme tradicionalnih manifestacija. Hiljadama godina unazad Đerdap je bio izazov za putnike, trgovce, ratnike, mirotvorce… (Novosti)