U današnje vreme, veliki je izbor destinacija koje podrazumevaju egzotiku, ali mali je broj onih koje čine savršen spoj egzotike, orijenta i avanture.

Kazablanka (flickr by luc legay)

Upravo takva top destinacija i naša preporuka za predstojeće mesece je Kraljevina Maroko i u njoj nadaleko čuvena Kazablanka. Mnogo se govorilo o ovom čudesnom gradu, filmska istorija se stvarala, čak i veliki Bata Živojinović spominje Kazablanku u kultnom filmu Balkan express, doduše “onu u Švajcarskoj”.

Nekada mala luka na Atlanskom okeanu, a danas moderni centar trgovine i najveći grad Kraljevine Maroko, Kazablanka je mesto koje svakako morate posetiti. “Bela kuća”, na španskom jeziku “Casa Blanca” je bukvalni prevod imena ovog grada. Kazablanka je pravi sudar kultura, tradicionalnog i modernog. Dok su pojedini delovi grada puni modernih zgrada, staklenih građevina i savremenih tržnih centara, druga strana je potpuni arhitektoniski šok sa oronulim fasadama, veoma starim džamijama i tržnicama kao iz crtanog filma “Aladin”.

Kazablanka (flickr by laura0509)

Moderni deo centra grada
Centar grada je spoj evropskog i afričkog duha, prepoznatljiv je na svakom koraku i dok je arhitektura ta koja najviše naginje na francusku stranu, neverovatna vrema i gužva na ulicama objašnjava afrički mentalitet. Skoro svi marokanski gradovi u svom najužem centru imaju zidine sa isprepletanim ulicama i mnoštvom zanatskih radnji, pa tako i Kazablanka, samo što je za razliku od ostalih gradova u Kazablanki ovaj deo grada dosta manji i za bolji doživljaj ove scene, daleko je bolje posetiti Medinu Habus koja je na samo desetak minuta prevozom udaljena od centra. Ne propustite da od zanatlija pazarite ručno rađenu “Aladinovu lampu” koja je pravi suvenir sa ovog putovanja!

Velika Medina je verovatno onakva kakvu je zamišljate, tržnica sa mnoštvom prodavaca koji vas vuku za rukav i ubeđuju da je upravo njihova roba bolja od one na susednoj tezgi i ovde možete da pazarite sve od lažnih Prada torbica, D&G majica do najmirisnijih orijentalnih začina, čajeva i živopisnih šarenih ešarpi. Verovatno će vam sam doživljaj te gužve i opšteg ludila biti mnogo upečatljiviji nego sama želja za shoppingom ali svakako je pod obavezno da se Medina poseti.

Verovatno je najpoznatija znamenitost Kazablanke džamija Hasana II. Kažu da je ova građevina jedna od Top 50 najfotografisanijih znamenitosti na svetu. A kako i ne bi bila kada izgleda potpuno nestvarno, kao da čuva grad sa obale Atlanskog okeana i dočekuje nove posetioce da im poželi dobrodošlicu. Minaret visok čak 210 metara i pokretni krov, pružaju potpuno savršenstvo od pogleda. U ovu džamiju je dozvoljen ulaz svima što nije slučaj u većini marokanskih džamija.

Nemojte se preterano iznenaditi ako na plažama vidite žene u haljinama, iako Kazablanka važi za najliberalniji marokanski grad. Na plažama su velike gužve tako da svoje stvari uvek imate na oku! Duž plaže ima veoma raskošnih hotela, restorana i barova, a ovde se odigrava i skoro sav noćni život grada.

Sigurno je da se Kazablanka “proslavila” onog momenta kada je 1942. godine Holivud lansirao istoimeni blokbaster sa Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. Postoji i omaž ovom kultnom ostvarenju u vidu bara “Rick’s café Americano” nazvan po glavnom liku Riku Blejnu koga tumači Bogart. “Play it again, Sam”, iako je ovo fraza koja je loše interpretirana, ušla je u anale svetske kinematografije. Nastala je kombinacijom dva citata koje Ilsa, koju tumači Ingrid Bergman izgovara pijanisti “Play it once, Sam, for old times’ sake.” i “Play it, Sam. Play ‘As Time Goes By’.” Ako ste ljubitelj ovog romantičnog ostvarenja, a malo je onih koji nisu, onda je “Rick’s café Americano” u Kazablanki obavezna stanica za vas.

“Casablanca”
Kafe poseduje i neke od originalnih rekvizita iz filma, a svakako najizgovorenija recenica, skoro pa obavezna je upućena pianisti.

Ceo grad je jedna slikovnica, tako da pored klasičnog izdvajanja znamenitosti i mesta koje se moraju videti, najbolji je savet da se upustite u avanturu istraživanja, najbolje uz pratnju lokalnih turističkih vodiča kojih zaista ima mnogo i koji najbolje mogu da dočaraju ovaj čudesni grad nekim pričama koje retki imaju privilegiju da čuju. (LuxLife)