Neverovatni oblakoderi i industrijske zone, uske popločane ulice i renesansni trgovi, zgrade budućnosti i spomenici prošlosti – sve je to Milano, jedan od najživopisnijih gradova Italije.

Milano (flickr by ho visto nina volare)

Drugi po veličini italijanski grad, odmah iza večnog Rima, Milano se kroz vekove postojanja izborio za posebno mesto u srcu putnika iz celog sveta.

Korenima duboko upletenim u prošlost, ovaj grad nudi celu paletu istorijskih perioda kroz koje je prošao. Bilo da sa strahopoštovanjem i znatiželjom gledate na zidine Milanske katedrale, ili sa njenih krovova posmatrate grad pod sobom, bilo da lutate pored zidina Sforzinog zamka ili pak razgledate radnje u Galeriji Vitorio Emanuele, Milano će vam na svakom koraku ponuditi deo svoje bogate istorije.

Šetnje parkom Sempione, odmor pred gradskom kapijom ili uz obližnje jezerce, espreso u nekom od bezbroj kafića i tradicionalna italijanska pica napuniće vaše baterije za dalji obilazak grada.

Jer osim kofera prošlosti, Milano je poznat i kao grad koji gleda u budućnost. Porta Nouva, ili „nova kapija“, četvrt je koja u ovom veku ubrzano menja svoje lice zahvaljujući brojnim projektima za njeno oživljavanje. „Progetto Porta Nuova“ okupio je najčuvenije italijanske arhitekte koji ovaj industrijski kraj guraju u budućnost. Tu je smeštena i najveća zgrada u Italiji, toranj Unikredit.

Sve to vidi se na nedavno nastalom video zapisu koji su svom gradu posvetili studenti Milanske akademije za film i televiziju. (B92)

Pogledajte kako izgleda Milano viđen njihovim očima: