Ovog leta ste se odlučili za Majorku… Niste se prevarili. Majorka je postala popularno letovalište među našim turistima u poslednjih 15ak godina…

Ostrvo pripada arhipelagu Balearskih ostrva u Sredozemnom moru, ujedno je i najveće špansko ostrvo. Preplavljeno letovalištima, uvalama sa prelepim plažama kao i delovima sa strmom obalom, ostrvo je definitivno pogodno za sve vrste turista koji odluče da svoj odmor provedu upravo tamo. Glavni grad je Palma de Majorka i centar većine aktivnosti ostrva. Klima je čisto mediteranska sa veoma toplim letima i umerenim zimama osim u planinskom delu Serra de Tramuntana gde zime mogu biti veoma hladne ali bez snežnih padavina.

Dvorac Beljver
Dvorac Beljver je svakako jedan od najcenjenijih istorijskih i umetničkih znamenitosti ne samo na Majorci već u čitavoj Španiji. Sagrađena je u periodu između 1300. i 1311. godine i njen tvorac je arhitekta Pere Salva, isti arhitekta koji je učestvovao u adaptaciji centralnog zamka i kraljevske palate Almudaina u Palma de Majorci. Dvorac Beljver je sagrađen u čast Haimea II (Jaime II), sina čuvenog kralja Haimea I Osvajača (Jaime I Conquistador). Beljver je imao dve svrhe, utvrđenje i krajevska rezidencija. Velelepno zdanje je u gotičkom stilu i okruženo je zadivljujućom prirodom. Danas nema ove dve namene ali je svakako jedno od najpopularnijih mesta na ostrvu, kako među turistima tako i lokalcima, i svakako ga morate posetiti.

Cala Torta
Pored toga što ima najslađe i najprimamljivije ime, ova uvala je jedna od najpopularnijih na Majorci. Cala Torta je formirana od bele peščane dine i divnog gustog rastinja oko nje. Ova plaža je popularna i zbog odličnog položaja za sve ljubitelje vodenih sportova, specijalno ronjenja. Zbog svog geografskog položaja, na ovoj plaži mogu da budu jaki vetrovi a samim tim i veliki talasi, mada bez brige, ima srazmeran broj spasilaca prema broju kupača u svakom momentu i neprijatne situacije su veoma retke u Cala Torti. Plaža je takođe omiljena među nudistima. Nedaleko od Cala Torte je i Cala Meskida, takođe omiljena među turistima i lokalnim stanovništvom.

Ruta La Travesse
La Travessa je jedna od najboljih sportskih i ekoloških aktivnosti na ostrvu za istinsko uzivanje u prirodnim lepotama Majorke. Ovo je prava poslastica za uzivaoce trekinga i hajkinga, s obzirom na to da su putanje kroz ovu avanturu veoma zanimljive, a o prirodnim lepotama ovog planinskog venca govori i činjenica da se ovaj deo Serra de Tramuntane se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. U La Travessi mozete uzivati aktivno prelazeći preko 120 kilometara stenovitih krajolika a mozete i samo šetati i uzivati u pogledu na celo ostrvo Majorka.

Caracoles a la mallorquina
Najčešće vam preporučuju da dok ste na španskom tlu probate jela kao što su paella, tortilla i razne vrste tapasa. Mi ćemo vam preporučiti nešto mnogo egzotičnije – Caracoles a la mallorquina, što su zapravo puževi na majorčanski način. Možda vam ovo ne zvuči baš najprimamljivije, ali ovo tipično jelo na ostrvu je zaista eksplozija ukusa u ustima. Puževi su spremani u čorbici sa dodatkom krompira začinjeno belim lukom, peršunom, nanom, čilijem, maslinovim uljem i paradajzom. Postoje i drugi recepti koji su omiljeni među lokalnim stanovništvom, ali ovaj ćete najčešće probati u restoranima. Nezaobilazan uz jelo je i alioli preliv, što je zapravo veoma kvalitetno maslinovo ulje sa peršunom i belim lukom. Jelo je najpopularnije na proleće i u jesen kada ima kiše, a samim tim i puževa, mada se vrlo lako pronalazi i u letnjim mesecima.

Tito’s
Iako je Ibica, najpoznatije party ostrvo na svetu, na samo nekoliko kilometara udaljenosti od Majorke, i ovo ostrvo ima čime da se pohvali u kontekstu noćnog života. Na obali oko celog ostrva se mogu pronaći razni klubovi, barovi i diskoteke a mi izdvajamo diskoteku Tito’s. Ovaj klub u stilu Las Vegasa se nalazi u glavnom gradu Palma de Majorki. Žurke koje se organizuju su različite tematike, od burleske i Playboy-a preko Studia 54 i 1001 noći. U ovoj diskoteci se služe fantastični kokteli pravljeni od strane najboljih majstora na ostrvu, a na velikoj bini gostuju i neka od najpoznatijih imena iz DJ sveta. Ako niste ljubitelj ekstravagancije u svakom smislu, dobro razmislite da li je ovo mesto za vas ali mi mislimo da je svakako velika avantura doziveti lud provod na jednom ovako specijalnom mestu. (LuxLife)