Izabrali ste destinaciju za ovogodišnje letovanje, a sad treba odlučiti preko koje agencije ćete uplatiti aranžman. Nimalo lak posao, s obzirom da se poslednjih godina često dešavalao da turističke agencije nestanu preko noći, sa sve parama turista. Stalno se mota pitanje – kako da se i vama to ne dogodi?

Najbolje je da vam neko preporuči agenciju sa kojom je već putovao i ima dobro iskustvo. Agencije za koje niko nikada nije čuo, najbolje je izbegavati ili ih dobro proveriti.

Provera se može uraditi na APR i NBS sajtovima, na kojima se nalaze relevantni podaci o registrovanom punom poslovnom imenu i adresi, matičnom broju, datumu registracije, pretežnoj delatnosti, (osnovnom) osnivačkom kapitalu, vlasnicima, zastupnicima, PIB, tekućem računu…

Turističke agencije koje imaju OTP licence APR-a (dozvolu da organizuju putovanje i posreduju) su označene brojevima, tako 193/2010 znači da je to 193. licenca u 2010. godini koja se od tada uredno obnavlja i važi. Ako je broj 193/2013 to znači da je licenca izdata ove godine, a svakako je veći kredibilitet starije licence.

Osim domaće licence kredibilitet imaju i takozvane IATA turističke agencije kojih je u Srbiji oko stotiunu, a koje su prošle više kontrola i poseduju bankarske garancije za obavljanje posla prodaje avionskih karata.

Postoje i strukovna udruženja, ali članstvo u njima nije garancija da je turistička agencija sposobna da poveren posao i obavi.

Bez obzira na to što se sada skoro sve može završiti telefonom ili putem Interneta, savetujemo da ipak odete u agenciju, jer je nekada bitno i kako izgledaju prostorije, zaposleni, u kakvim uslovima se radi, da li vam sve što ćete zateći na licu mesta liči na ozbiljnu “firmu”.

Prilikom razgovora službenik agencije mora da vam posvetiti pažnju, detaljno vas informiše i strpljivo odgovara na vaša pitanja. Program putovanja je ono što ćete dobiti, pažljivo ga pročitajte i pitajte sve što vas još interesuje. (Mondo)