Jekatarinburg, grad koji je do devedesetih bio zatvoren za strance sada želi da se otvori celom svetu. Ova nezvanična prestonica Urala kandidat je za održavanje Svetske izložbe Ekspo 2020. Odluka o domaćinu izložbe donosi se u novembru a do tada Jekatarinburg čini sve da pobedi i omogući svom gradu i regionu razvoj infrastrukture i potok investicija.

Jekaterinburg (Ansicht anagoria – Wikimedia Commons)

Davne 1900. Jekatarinburg je na svetsku izložbu u Pariz posalo Kaslinski paviljon od livenog gvožđa. Marketing lokalne fabrike postao je ponos majstora i cele oblasti i deo istorije Rusije. Godine 1921. jurnjava da se ispuni jedan plan zamalo nije uništila nekoliko tona teškog dobitnika gran prija i njegovih 3000 ručno rađenih detalja.

“Tadašnji direktor Kaslinske fabrike nije shvatio istinsku vrednost paviljona pa je rešio da ga pretopi u granate. Ne bi se dobilo mnogo granata od toga pa ta odluka nije imala nikakvog smisla i protiv nje su bili i komunisti boljševici. Ali dok je zabrana zvanično stigla pretopljeno je oko 60 odsto ukrasa na paviljonu”, kaže u razgovoru za B92 Jurij Čudinov, vodič u Muzeju lepih umetnosti.

Od tada se mnogo toga promenilo. U Jekaterinburgu smatraju da je došlo vreme da se svetska izložba održi i u Rusiji.

“U Jekatarinburgu je već održan samit BRIKS-a. Uskoro će se održati i samit Rusija EU. Takođe Jekatarburg je jedan od gradova u kome će se održavati svetsko prvenstvu u fudbalu 2018.godine. Guverener oblasti uveren je da će grad moći da izdrži svetsku izložbu i 25 miliona očekivanih posetilaca”, zaključuje Čudinov.

Za slučaj pobede, lokalne vlasti rezervisale su 550 hektara za izložbeni park i prateće objekte a federalni budžet spreman je da odvoji oko 2 i po milijarde dolata za infrastrukturu.

“Što se tiče dodatnih sredstava koje će uložiti investitori,mi svakako računamo na njihov novac. Tako je bilo u svim gradovima u kojima je bila Svetska izložba. Federalni i regionalni budžeti ulažu u infrastrukutu a sve ostalo grade investitori”, navodi gubernator Sverdlovske oblasti Jevgenij Kujvašev.

Na pitanje da li postoji mogućost da i firme iz Srbije dobiju poslove ne samo za eventualnu svetsku izložbu već i za svetsko prvenstvo u fudbalu načelnik administracije Jekatarinburga Aleksandar Jakob je odgvorio:

“Prema federalnom zakonu Rusije svi građevisnki projekti prolaze kroz konkurs i tu ne može da bude izuzetaka. Iz iskustva mogu da kažem da najveću prednost imaju kompanije sa registrovanom filijalom u Rusiji. A i kompanije koje pobede posle se registruju jer je tako jednostavnije raditi. Mogu da učestvuju i strane i ruske kompanije sa iskustvom na sličnim projektima.“

Grad od milion i po stanovnika je univerzitetski centar, ali i centar crne i obojene metalurgije, mašinske i namenske industrije. Prosečna plata u gradu je oko 1000 doalra što ga svrstva u dobrostojeće.

Putevima međutim ovde ne mogu da se pohvale. Organizatori planiraju da tu situaciju poprave do svetkosg prvenstva, čak i da izgrade novi metro ako dobiju i svetsku izložbu. (B92)