Vaš avion je sleteo, ali ne i vaš prtljag. Evo šta treba da radite.

Kako ćete znati da vam je prtljag izgubljen? Tako što ga nećete videti na pokretnoj traci na kojoj se nalaze koferi i putne torbe ostalih putnika koji su sa vama bilina određenom letu. Kada se pojavi obaveštenje, najčešće u vidu kutije na kojoj piše da više nema prtljaga sa tog leta, vreme je za “akciju”.

Potražite šalter Lost & Found i prijavite “slučaj”. Tu ćete dobiti formular koji treba čitko da popunite.

Osim što će od vas tržiti da opišete prtljag, morate priložiti i TAG nalepnicu na kojoj su podaci u vezi sa brojem prtljaga, leta, kao i adresa na koju želite da vaš prtljag bude dostavljen.

Ukoliko je prtljag trajno izgubljen, aviokompanije su u obavezi da vam plate i do 20 dolara po kilogramu prtljaga.

Prtljag se najčešće zagubi prilikom presedanja, a do vlasnika stiže prvim sledećim letom, ali se u pojedinim slučajevima dešava da se čeka i od pet do sedam dana.

Rizik da se prtljag zagubio je veliki – svakog dana se na aerodromima u svetu od 2,7 miliona komada pritljaga, izgubi oko 80.000! Zato, pazite kako se pakujete.

Vredne stvari, sredstva za ličnu higijenu, najpotrebnije sitnice, ne stavljajte u bagažnik već ih nosite sa sobom u kabinu. To naročito važi za poslovna putovanja, kako biste izbegli da na važan sastanak morat da odete u trenerci i neobrijani, na primer.

Takođe se preporučuje i takozvano “plastificiranje” kofera i putnih torbi, koje će ih zaštititi od spoljnih oštećenja, ali i od naslilnog otvaranja. Srpski nacionalni avioprevoznik “Jat Ervejz” (Airways) svojim putnicima ovu uslugu ne naplaćuje. (Mondo)