Možda ne možete posetiti Vesteros i Esos, izmišljene kontinente iz serije knjige „Pesma leda i vatre“ koja se proslavila ekranizacijom „Igra prestola“. Ipak, to ne znači da ne možete putovati baš kao i njeni junaci.

Zamak Ašford, Irska (flickr by fb@brillyunt)

Predstavljamo vam nekoliko destinacija na svetu koje u mnogome podsećaju na mistični svet u kom se nalazi Gvozdeni presto.

Irska: Ašford zamak
U Irskoj je snimak veliki broj scena iz sve tri do sad snimljene sezone „Igre prestola“. Tako je irski zamak Vord poslužio kao Vinterfel, porodični dom Starkovih. U njemu ne možete prenoćiti, ali zato možete odsesti u zamku Ašford koji, osim divnog krajolika, ima i izuzetne dodatne sadržaje. Recimo, ima Dungeon (Tamnica) bar sa izuzetnim pivima, a ovde možete uzeti i časove sokolarstva.

Škotska: Cameron House
Dun zamak u centralnoj Škotskoj korišten je kao scenografija u prvoj sezoni serije. Kako biste simulirali ovakvo okruženje,trebalo bi da posetite Kameron Haus, zamak koji će vas neodoljivo podsetiti na građevine Vinterfela. Umesto mačeva, uzmite palice za golf i posetite veliki teren. Kad se umorite, posetite neku od čak 17 soba sa spa tretmanima.

Maroko: Heure Bleue palata
Deneris Targerijan prikupila je vojsku u poslednjoj sezoni serije upravo u Maroku i to u luci Esauira. U tom gradu nalazi se Heure Bleue palata uređena u afričkom, britansko-kolonijalnom, orijentalnom i portugalskom dekoru. Takođe, u marokanskom gradu neke od prvih epizoda serije snimane su u gradu Varzazatu. Ovde se nalazi i Dar Ahlam hotel, koji odiše marokanskim načinom života.

Malta: Xara Palace
Na Malti su snimani delovi epizoda iz prve sezone, a ništa vas neće podsetiti na Kraljevsku zemlju, kao palata Xara Palace. Gosti ovog izuzetnog hotela uživaju u najlepšem pogledu na Maltu, a mogu se pohvaliti i da su odseli u palati iz 17. veka.

Dubrovnik (flickr by James G. Milles)

Hrvatska: Pucić Palace
Dubrovnik je u drugoj sezoni zamenio Maltu i u Starom gradu oživele su zidine Kraljeve luke, a ako vas na putovanje inspiriše “Igra prestola”, odaberite Pucić Palace za prenoćište. Ovde se čak organizuju i ture posvećene popularnoj seriji, pa ćete moći da čujete više o tvrđavi Lovrijenac i kralju Džofriju. (B92)