Hobiti, vilenjaci i zmajevi pokazali su se kao dobar turistički mamac jer se fanovi već okupljaju na Novom Zelandu kako bi prvi bacili pogled na snimanje drugog dela “Hobit” trilogije.

Podaci koje je početkom meseca objavila Turistička organizacija Novog Zelanda pokažuju da je broj turista porastao 10 procenata u periodu od januara do aprila u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Organizacija je navela da je 8,5 posto turista kao jedan od razloga posete naveo film “Hobit” a 13 posto njih učestvovalo je u nekoj tematskoj turi koja uključuje i posetu filmskog seta.

Studio “Vorner” saopštio je u ponedeljak da će u utorak emitovati prvi tizer-trejler za drugi deo “Hobita” čija se premijera očekuje 13. decembra u Los Anđelesu, piše AP.

Trilogiju je režirao Piter Džekson i filmovi su snimljeni na Novom Zelandu. Prvi deo “Hobit: Neočekivano putovanje” u bioskope je stigao u decembru prošle godine uz podeljenu kritiku ali i veliko interesovanje publike – zaradio je više od milijardu dolara na bioskopskim blagajnama.

U mejlu, Džeksonov portparol Met Dravicki rekao je da obožavaoci mogu da očekuju “jedno ili dva iznenađenja” u trejleru.

Nešto više od 500.000 turista posetilo je Novi Zeland u prva četiri meseca ove godine. Turistička organizacija Novog Zelanda uveliko je u kampanji “100 posto Srednja zemlja” koja se oslanja na filmove rađene po istovremenom romanu Dž. R. R. Tolkina. (Novosti)