Putnici koji koriste usluge avio kompanija u Evropi uskoro bi svoje elektronske uređaje mogli da koriste i tokom poletanja i sletanja, s obzirom da je preporučeno ublažavanje restriktivnih mera koje važe dok traje let.

Promenama bi ubuduće bilo dozvoljeno korišćenje određenih elektronskih uređaja za vreme poletanja i sletanja, kao i u toku leta, kao što su elektronski čitači, ali se u preporuci nigde ne pominju mobilni telefoni koji i dalje prave najveće smetnje navigacionih uređajima u avionima.

Skoro trećina putnika koji su učestvovali u nedavnoj anketi, izjavilo je da je i pored dosadašnjih propisa koristila svoje elektronske uređaje i da propise smatra nekom vrstom neopravdane zabrane, pa je i to bio jedan od razloga zbog kojeg je predložena promena propisa.

Formalna odluka o tome neće biti doneta dok ne bude završena kompletna studija, posle čega bi mogla da se primenjuje.

Zabrana za neke elektronske uređaje na letovima koji ometaju navigacione uređaje u avionu uvedene je 1996. godine, a nekoliko puta je dopunjavana pa je sada tokom leta dozvoljeno koristiti elektronske brijače i uređaje za snimanje zvuka i slike.

Razna istraživanje su pokazala da većina elektronskih uređaja nema nikakvog uticaja na rad aparata za navigaciju i ostalih uređaja koje su sastavni deo aviona. U međuvremenu su stigle nove generacije aviona koje su mnogo tolerantnije na upotrebu ličnih elektronskih uređaja putnika.

Trenutno postoji obaveza da avio kompanije testiraju svaki elektronski uređaj na visinama ispod 10.000 metara, kako bi bili sigurni da ne prave nikakve elektromagnetne smetnje uređajima u avionu, pa u avionu ne mogu da se koriste nikakvi uređaji koji proizvode bilo kakav vid smetnji. (telegraph.co.uk / B92)