Drezden je glavni grad nemačke savezne pokrajine Saksoniji smešten u dolini reke Elbe, u podnožju Rudne gore. Značajan je kulturni, privredni i politički centar istočnog dela Nemačke.

Drezden (flickr by chrisbulle)

Reka Elba kod Drezdena čini dolinu čiji je kulturni pejzaž na listi Svetske baštine UNESCO-a.

Drezden je poznat kao grad umetnosti i kulture, a mnogi turisti tvrde da je punoća i raskoš kulturnog blaga tako snažna da posetiocima jednostavno oduzima dah. Odiše nekom bajkovitom atmosferom, a nazivaju ga i “Firenca na Elbi”.

Mnogi su kulturni spomenici obnovljeni posle Drugog svetskog rata, a najpoznatija građevina je zgrada opere Semperoper koja je među najlepšima na svetu.

Sačuvan je i drezdenski dvorac iz 15. veka koji je bio sedište saskih vojvoda, knezova i kraljeva. Zvinger je vrhunac barokne umetnosti, a danas se u njemu nalazi kompleks muzeja i galerija sa biserima umetnosti. Vrhunac arhitektonske umetnosti predstavljaju “Vrata krune” na jednom od ulaza u gradske zidine, sa čijih se bedema može uživati u čarobnom pogledu na dvorac i okolinu.

Obavezno treba posetiti i novu Palatu kulture, sagrađenu u modernom stilu, zanimljivi plavi most preko Labe, građen krajem 19. veka i nazvan “Plavo čudo”, kao i što ne treba zaboraviti ni veličanstvene drezdenske muzeje, kojih ima za svačiji ukus. Skoro svi su u strogom centru grada.

U gradu se čuva i zlatni kip Avgusta II Jakog iz 1736. godine.

Iz parkova Bruhlšen terase, “terase Evrope”, pruža se veličanstven pogled na reku Labu i na Novi grad na suprotnoj strani, okružen reprezentativnim građevinama poput Akademije umetnosti i Albertinuma. “Terasa Evrope”, zapravo je niz zgrada iznad reke, koje u podnožju imaju široko šetalište sa ogradom na kraju, a tu se odvijaju sva važna događanja.

Zid saskih vojvoda je prikaz hiljadugodišnje istorije porodice Vetin, najveći prikaz takve vrste na svetu, napravljen od približno 25.000 pločica majsenskog porculana, dug 102 i visok deset metara. Svi vladari prikazani su u njihovoj autentičnoj odori, uglavnom na konjima. Zid je naslonjen na Muzej transporta.

Drezden (flickr by swusch)

Međunarodni festivali, uzbudljive pozorišne i plesne produkcije i vrhunski događaji poput Semper operskog bala izvode se tokom cele godine, tako da se grad može posetiti u bilo koje doba godine. Kulturu u Drezdenu predstavlja i džez, jer se ovde održavaju brojni prestižni festivali posvećeni ovoj vrsti muzike.

Jezgro noćnog života u Drezdenu je Nojštadt, gde se nalaze mnogobrojni barovi, kafići, klubovi… Filmske noći na obali reke Elbe, festival Elbhangfest i koncerti u romantičnim parkovima dvorca na Elbi, jedinstven su doživljaj.

Istorija
Prva naselja na prostoru grada datiraju iz neolita. U 12. veku su tu Sloveni osnovali grad Dreždani, koji je ubrzo postao najveći grad u okolini, najviše zahvaljujući razvoju rudarstva na Rudnoj gori u okolini grada. U grad se većinom naseljavalo njemačko stanovništvo.

Za vreme kneza Fridriha Avgusta početkom 18. veka u gradu se razvija umetnost. U gradu su delovali brojni poznati umetnici kao što su Rihard Vagner i Rihard Štraus.

Drezden je pretrpeo znatna oštećenja u Sedmogodišnjem ratu 1756 – 1763, a najgori period u istoriji grada bio je Drugi svetski rat kada je Drezden bio najviše bombardovan grad u Evropi. (Glas Srpske; Jelena Bjelica)

USLUGE / CENE

Povratna avionska karta oko 280 evra
Noćenje u hotelu od 20 evra
Panoramsko razgledanje grada od 15 evra
Ručak od 17 evra
Piće od 1,5 evra