Sedite za šankom u nekom kafiću u Barseloni dok vam je telefon na nekoliko centimetara od ruke. Pored vas prolazi žena, udara vas laktom i prosipa piće po vama. Dok vi dođete sebi, vaš telefon je nestao.

Flickr.com by mkooiman

Ako vam se to nekada desilo, verujte da niste jedini. Hiljade turista svake godine biva odžepareno, naročito u Barseloni, ali i na svim drugim popularnim destinacijama.

To je toliko česta pojava, da je pariski Luvr, najpoznatiji muzej na svetu, nedavno štrajkovao zbog uličnih kriminalaca koji su ulazili u ustanovu, a sličan protest pretio je da izbije i među čuvarima vatikanske Sikstinske kapele.

“Uvek je bilo džeparoša u Luvru i drugim popularnim lokacijama u Parizu, ali prošle godine postali su izrazito nasilni”, objašnjava Sofi Akvire, supervizor muzeja.

Statistički, turisti su više na meti nego lokalno stanovništvo. Ipak, pošto nema pravila oko toga da li će turisti prijaviti krađu ili ne, teško je pratiti stvarno stanje stvari.

Mnogi gradovi su poznati po uličnom kriminalu, a Barselona je ubedljivo na prvom mestu.

Bob Arno, jedan od autora vodiča “Kako da izbegnete lopove, prevarante i ulične kriminalce na putovanju”, objašnjava gde se još dešavaju takve stvari.

“Poslednjih deset godina, policija pokušava da stane u kraj uličnim lopovima i stvari se polako popravljaju. Ipak još mnogo toga mora da se uradi”, objašnjava on.

Arno kaže da statistike pokazuju da sedam do deset procenata svih posetilaca Španije biva meta lopova, a trećina napada biva uspešna.

Posle Barselone, Pariz i Rim su naredne “prestonice džeparoša”, kaže Arno.

Naročito su na meti posetioci Sikstinske kapele, Koloseum i fontana Di Trevi. Opasno mesto je i železnička stanica Termini, budući da su gužva i haotična atmosfera idealno okruženje za kriminalce.

Evo još nekih mesta na svetu u kojima treba da se čuvate uličnih kriminalaca:

Evropa: London, Amsterdam, Napulj
Južna Amerika: Rio de Ženeiro, Lima
Južnoafrička Republika: Kejptaun
SAD: Nju Orleans, Las Vegas

(Compass)