Poznato “Golo” ostrvo u delti reke Bojane i tokom ovog leta ostaje rezervisano za – nudiste. Strani investitori još nisu, zbog krize, “zagrizli”, pa će se ugostiti naturisti.

Ada Bojana (www.ada-bojana.info)

Jedan od bisera crnogorske turističke ponude, ostrvo Ada u delti reke Bojane kod Ulcinja, i ove sezone je ugostilo – nudiste.

Poslednjih godina vest ove sadržine ponavlja se u medijima Crne Gore i regiona. Tako je i ovih dana sezone koja je na početku. “Prevod” te informacije znači da još uvek nema ništa od gradnje bučno najavljivanog turističkog kompleksa na Adi, koji je poodavno “videla” crnogorska vlada, nudeći stranim investitorima dosta lepe uslove za partnerski posao. I dok su se u javnim glasilima smenjivali oglasi kojima su animirani svetski ulagači kapitala, na sitnozrnastoj plaži, u pozadini koje je prašumsko rastinje, tokom letnjih meseci odmarali su se – “golaći”. Tako je i na početku i ovogodišnje sezone, jer još uvek nema zainteresovanih za gradnju na ostrvu. Kriza je, nesumnjivo, jedan od razloga što ne stižu investitori. Naravno, uz još poneki razlog, subjektivne prirode, kako obično ocenjujemo sporost, pa i neefikasnost domaće administracije.

Ada je poodavno i “smišljena” upravo kao nudistički raj. Manje se, međutim, zna da su ostrvo “otkrili” Nemci, koji su decenijama bili glavni gosti, kao i da su mnoge poznate ličnosti, pre svega iz sfere politike i umetnosti, bili gosti najjužnije tačke jadranske obale.

U vreme kada su na jugu Jadrana pravljeni prvi turistički koraci, i kada je nudizam bio tabu tema, jedan čovek je imao viziju za budućnost. Ulcinjanin Miodrag Mirović, svojevremeno i savezni ministar za turizam SFRJ, gledao je unapred. Njega je početkom sedamdesetih, kada je vodio ulcinjski turizam, posetio tadašnji direktor “Obene”, specijalističkog turoperatera za nudizam, i ponudio gradnju hotelskog kompleksa sa 2.000 ležaja. Nije došlo do sporazuma i “Obena” je investirala u Zadru. No, na Adi je, ipak, niklo, uprkos tradicionalnom mišljenju patrijarhalnih Ulcinjana da golima nije mesto na plaži, naselje tipa bungalova za nudiste, koje je otvoreno 1973. Bio je to hit u crnogorskom turizmu, koji je tada uveliko hvatao korak sa svetom. Gostima iz Nemačke su se pridružili Skandinavci i drugi iz zapadne Evrope i naselje “Ada Bojana” je radilo punom parom. Mirović je bio inicijator i kreator originalnog kompleksa bungalova.

I brzo se Ulcinj s Adom pročuo u svetu. Nakratko je sedamdesetih ovde boravio tada već bivši nemački kancelar i predsednik opet tada moćne Socijaldemokratske partije Vili Brant. Bilo je to nekako u tajnosti – na starom trajektu kojim se prelazila Bojana sve do izgradnje mosta, visokog gosta su dočekala samo dva čoveka – predsednik opštine Marko Kaluđerović i poznati ulcinjski turistički radnik Alija Pešku. Novinari su tada izostali. Brant se oduševio čarima delte Bojane, samog ostrva i njegove divlje lepote. Vest je ipak procurila u javnost i po svoj prilici je to bio novi, dodatni motiv za dolazak Nemaca na ostrvo koje je sedamnaest kilometara udaljeno od Ulcinja.

Dolazio je i ondašnji predsednik SIV-a Džemal Bijedić. Redovno je dolazio i Janko Smole, zamenik direktora jedne od velikih njujorških banaka, kasnije ministar u Vladi SFRJ. Ministara i ambasadora raznih zemalja, koji su uživali u toplom moru na Adi, bilo je još.

Nakon raspada SFRJ, izostali su nemački turisti, ali i oni iz drugih zemalja zapadne Evrope. Smenili su ih naturisti mahom iz Srbije, počeli su da se goli kupaju i Crnogorci. A onda posle sankcija i izolacije slika se počela menjati. Opet dolaze Nemci, mada ne tako masovno kao pre, drugi Evropljani, Rusi, ali i gosti iz Subotice, Novog Sada, Beograda…

– Ostrvo smo otvorili 27. aprila, kao i ostale naše hotele na Velikoj plaži – kaže Ana Živanović, pi-ar HTP “Ulcinjska rivijera”.

– Turističke agencije iz Evrope i regiona su na sajmovima i berzama proteklih nedelja i meseci pokazale solidno interesovanje za Adu. Stari bungalovi su renovirani, a cene boravka na ostrvu su veoma konkurentne. I stoga očekujemo još jednu dobru sezonu.

Još jedno leto na Adi, dakle, proteći će u kostimima Eve i Adama. Za to vreme crnogorska vlada ne odustaje od privatizacije “Ulcinjske rivijere”, i dakako Ade, koja je u njenom sastavu. A ko će i kada stići s parama i dobrim idejama, još se ne zna.

Ada Bojana se uspešno “okušala” i na velikom platnu. Velemajstor režije Živko Nikolić je ovde snimio kultni film “Lepota poroka”, u kojem su maestralno igrali francuski glumac Alen Nuri, Mira Furlan, Petar Božović, Mima Karadžić i drugi. Jedna TV kuća iz Norveške snimila je dokumentarac koji se “vrteo” i na ondašnjim jugoslovenskim kanalima. Brojne druge TV ekipe iz sveta načinile su reportaže o netaknutoj prirodi ulcinjske Ade. Ona i danas, zbog svoje odvojenosti od urbanih prostora, jedinstvene klime, plaža, mora i reke koji se ovde sudaraju, pleni stvaraoce. I radoznalce amatere. (Novosti)