“Više puta sam išao na različite obilaske vozom ali je ovo – jedinstvena kombinacija bliske istorije i zadivljujućeg okruženja – zaista nešto specijalno”, piše britanski novinar Adrijan Bridž.

Plavi voz (foto: montenegroholidays.com)

Ovoga leta u okviru ponude operatera “Explore Montenegro” turisti iz Velike Britanije po prvi će put organizovano moći da obiđu Crnu Goru i Srbiju, a najveće interesovanje vlada za putovanje čuvenim Plavim vozom.

Tim povodom grupa britanskih novinara nedavno je bila u prilici da se provoza čuvenom voznom konstrukcijom, u kojoj se dešavala istorija, kako za Dejli Telegraf piše Andrijan Bridž.

“Kakve li su se razgovori održavali u velikim vagonima u kojima je čak dvadeset osam kožnih fotelja na kojima se sedeli pregovarači iz celog sveta? Kakvi su se ugovori sklapali pod zelenim prigušenim svetlom, iznad čaša i čaša domaće šljivovice, pita se Bridž u reportaži “Balkans train journeys: travels with Tito”.

Predstavljajući Plavi voz kao omiljeno prevozno sredstvo Josipa Broza Tita, predsednika bivše SFRJ, britanski novinar navodi kako su se u toj konstrukciji koja odoleva zubu vremena, spajali istok i zapad, suprotstavljene strane tokom Hladnog rata i pripadnici Pokreta Nesvrstanih…

“Danas ne morate da budete vođa neke države da biste se provozali ovim vozom”, piše Bridž dodajući da se britanski turisti po ceni od 99 funti mogu provozati u jednom smeru neobičnom vremeplovom.

Sa izuzetkom britanskog sistema za klimatizaciju i nemačkog radio sistema, sve u vozu je napravljeno u fabrikama širom bivše Jugoslavije, oduševljeno navodi Bridž, upoznajući čitaoce sa Tomasom Popovićem (75), jednim od svega nekoliko još uvek živih članova posade. Popović je u slavna vremena putovao sa Titom i služio njegovu posadu u vozu, a danas te uspomene deli sa brojnim znatiželjnicima.

Na put se kreće iz Beograda, a krajnja destinacija je Bar, gde se putnici iskrcavaju pod mirisima maslina i Jadranskog mora. Tokom višečasovnog putovanja prolazi se kroz najrazličitije krajeve Srbije i Crne Gore, a Bridž je ostao bez daha pred lepotama kanjona reke Tare i Skadarskog jezera.

Bridž na kraju teksta daje detaljne informacije o turi kao i savete o tome šta bi još trebalo da obiđu turisti koje put nanese u naše krajeve. Primećuje i da će kad – tad na red doći i tema raspada SFRJ i rata, pa savetuje da u se tim trenucima ne bi trebalo voditi predrasudama i unapred osuđivati bilo koju stranu.

Putovanje Plavim vozom samo je deo ponudekoja se nudi Britancima, a obuhvata i nekoliko dana na crnogorskoj obali. (B92, Daily Telegraph)