U Srbiju je 16. maja stigla grupa od 20 stranih turističkih novinara, u organizaciji Turističke organizacije Srbije (TOS), povodom obeležavanja 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.

Oni će prisustvovati i otvaranju izložbe “Konstantin Veliki i Milanski edikt 313 – Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama”.

Kako je saopšteno iz TOS-a, novinari iz Rusije, Italije, Slovenije, Velike Britanije, Francuske i Turske će do 20. maja obići Beograd, Niš, Zaječar (Feliks Romulijana), Kladovo (Arheološki muzej Đerdapa i nalazište Dijana), Lepenski Vir, Golubac, Viminacijum, Sremsku Mitrovicu (Sirmijum), Zasavicu i Novi Sad.

Jedan od povoda za organizovanje dolaska inostranih novinara iz “Gardijana”, “Independenta”, Anse i drugih medija, jeste interesovanje za bogato kulturno-istorijsko nasleđe na tlu Srbije, kao i izvođenje opere “Aida” na Viminacijumu, 18. maja.

Obeležavanje jubileja i 17 vekova od donošenja Akta o toleranciji, kojim je rimski car Konstantin Veliki (rođen u Naisusu, današnjem Nišu) uveo hrišćanstvo kao ravnopravnu religiju u Rimskom carstvu, stavilo je kulturu u fokus promocije Srbije kao turističke destinacije u 2013.godini.

Promotivna kampanja TOS-a za tekuću godinu nosi naziv “Kulturno blago Srbije”. (B92)