Bivša sjuardesa Bet Bler ponudila je čitaocima Huffington Posta njene savete kako da tokom leta dobiju besplatne dodatke i servise koji su dostupni samo onima koji tačno znaju šta da traže.

Foto: flickr by oxfordian.world

Bedževi sa krilima za decu
Većina avio-kompanija nude male bedževe sa krilima za decu kako bi obeležila let. Iako ih piloti nemaju kod sebe, stjuardese ih imaju i uglavnom ih sklone negde u kabini.

Cela konzerva soka
Ukoliko vam mala plastična čaša prepuna leda i svega nekoliko kapi soka nije dovoljna da utolite žeđ, možete ljubazno pitati stjuardesu da vam da celu limenku soka. Stjuardese će u najvećem broju slučajeva biti više nego voljne da vam izađu u susret. U slučaju da imaju malo konzervi, ili da avion neće biti dopunjen prilikom sledećeg sletanja, uglavnom će vam bez problema dopuniti čašu.

Osnovni lekovi i zavoji
Bez obzira na to da li je u pitanju glavobolja ili gorušica, mnogi letovi poseduju osnovne lekove kao što su pilule protiv bola i kiseline. Blerova tvrdi da većinu vremena stjuardese kod sebe imaju i zavoje u slučaju da se neko od putnika povredi.

Pomoć pri pronalaženju doktora
Skoro sve avio-kompanije uče stjuardese da traže medicinsku pomoć od putnika. Ukoliko imate neki hitan zdravtsveni problem, stuardesa je najbolji izbor za brzo pronalaženje doktora u avionu. U većini slučajeva osoblje će putem razglasa pokušati da pronađe lekara ali postoje i avio kompanije poput Lufthanse koja doktorima daje dodatne letačke milje ukoliko se pre leta jave osoblju.

Još grickalica
Ukoliko letite sa avio kompanijom koja nudi besplatne grickalice ili obroke možete tražiti repete – ukoliko su svi usluženi i ostalo je još hrane.

Pomoć pri menjanju sedišta
Ukoliko je vaše sedište udaljeno od sedišta pirjatelja ili partnera stjuardese će vrlo rado pokušati da zamole putnike da se zamene sa vama. To će učiniti u slučaju da imaju vremena, tako da je najbolje da ih pitate odmah po ulasku u avion.

Čuvanje dece
Roditelji koji sami putuju sa decom u nekom trenutku sigurno moraju da odu do toaleta a osoblje aviona će vrlo rado ponuditi svoju pomoć i pričuvati bebu na par minuta.

Poseta pilotskoj kabini
Ovo možda zvuči neverovatno s obzirom na svo obezbeđenje pilotske kabine, ali ukoliko pitate, mnogi piloti će vam vrlo rado ponuditi mini-turu pre poletanja. Najbolji trenutak da tražite ovo verovatno je posle sletanja s obzirom na to da tada piloti nisu u žurbi. „Piloti obožavaju kada imaju goste, pogotovo decu koja su oduševljena onim što vide. To im uvek ulepša dan“, tvrdi Blerova.

Sanitarne maramice
Veliki broj putnika koji svaki dan prođe kroz jedan avion pretvara sedišta, tacne i sisteme za zabavu u prave fabrike bacila. Ukoliko želite da očistite vaše sedište pre poletanja, tražite od stjuardese nekoliko sanitarnih maramica. Osoblje aviona ih uvek ima pri ruci, mada većina putnika ovo ne zna. (Huffington Post / B92)