Povodom Evropskog dana parkova – 24. maja, predstavnici nacionalnih parkova Đerdap, Kopaonik i Tara, promovisali su danas turističku ponudu za predstojeću letnju sezonu.

Đerdap (Wikimedia / Denis Barthel)

U najvećem nacionalnom parku u Srbiji – Đerdapu, koji se prostire se na teritoriji tri podunavske opštine – Golubac, Majdanpek i Kladovo na površini od 63.608 hektara, registrovano je 1.100 biljnih vrsta, a zastupljena je i bogata raznovrsna fauna – oko 60 vrsta sisara, oko 200 vrsta ptica, oko 50 vrsta riba.

Đerdap je jedan od najvećih prirodnjačkih i arheoloških muzeja u Evropi i na njegovoj teritoriji nalaze se četiri spomenika kulture od izuzetnog značaja i 40 registrovanih nepokretnih kulturnih dobara.

Prema rečima predstavnice NP Đerdap, Jelene Srećković, pešačenje je jedan od najboljih načina da turisti upoznaju ovaj nacionalni park na čijoj teritoriji je uređeno i markirano osam pešačkih staza različitih dužina.

U nacionalni park Đerdap se može doći i biciklom, jer je Dunavska biciklistička ruta kroz ovaj park, u dužini od 110 kilometara, obeležena putokazima u skladu sa standardima Evropske biciklističke organizacije, navela je Srećković.

Ona je istakla da posetioci sve informacije mogu dobiti u Centru za posetioce u Donjem Milanovcu, ali i u novouređenom Centru za posetioce “Ploče”, koji se nalazi u najreprezentativnijem delu đerdapa, rezervatima Veliki i Mali Štrbac.

Ulaznica za vidikovac košta 120 dinara, iznajmljivanje terenskog vozila 5.605 dinara, vožnja gliserom 6.000 dinara po satu, a posmatranje ptica uz pratnju ornitologa, u grupama od jedne do pet osoba, za četiri sata košta 2.360 dinara.

Nacionalni park Kopaonik, takođe, promoviše pešačke ture kao jedan od vidova rekreacije koji njegovi predstavnici preporučuju za letnje mesece.

Prema rečima predstavnika NP Kopaonik, Predraga Šumarca, posetioci u ovom nacionalnom parku mogu koristiti nekoliko pešačkih staza – Kanjon Smokovske reke, Kozje stene, Oštri krš, Nebeske stolice, Markov kamen, Metođe, vodopad Jelovarnik, Treska, staza Bela reka – Semeteško jezero, Kadijevac.

Pešačke ture organizju se sa vodičem a posetioci mogu da posete i borave i u šumskim kućama u Barskoj reci i na Kadijevcu, naveo je Šumarac.

Nacionalni park Tara karakteriše raznolikost i bogatstvo biljnih vrsta, koji čini više od 1.000 vrsta biljaka, kao i raznovstan životinjski svet.

Predstavnik NP Tara, Ranko Milovanović, podsetio je da turisti koji dođu na Taru mogu da uživaju u više turističkih lokaliteta – Kaluđerskim barama, Mitrovcu, Crnom vrhu, rezervatu Zvezda, ostacima zamka u Solotuši, manastiru Rača, nadgrobnim spomenicima iz srednjeg veka na lokalitetu Stećci.

Posetioci se, kako je rekao, detaljnije mogu informisati u Centrima za posetioce na Mitrovcu i Bajinoj Bašti.

Direktorka Turističke organizacije Srbije, Gordana Plamenac, naglasila je da se Evropski dan nacionalnih parkova, 24. maj, obeležava da bi se podigla svest o značaju zaštićene prirode.

Savremeni način života nameće potrebu da češće i više boravimo u prirodi a Srbija ima značajne prirodne potencijale koji to čine mogućim, zaključila je ona. (B92)