Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović ocenio je da smanjenje broja noćenja turista u Srbiji od početka godine znači da Srbija nije prepoznatljiva kao turistička destinacija na međunarodnoj mapi.

Novi Sad (flickr by Nigel’s Europe)

Đogović je na konferenciji za novinare rekao da je u prva tri meseca ove godine u Srbiji realizovano ukupno 1.258.836 noćenja turista ili za 0,2 odsto manje nego u isto vreme prošle godine, od čega su domaći gosti ostvarili 72 odsto noćenja.

“Potrebna su planska i osmišljena ulaganja u sve vidove infrastrukture, kako bi se stvorili bazični preduslovi za kreiranje održive ino turističke tražnje prema srpskim destinacijama”, rekao je Đogović.

Prema njegovim rečima, za poboljšanje “krvne slike” srpskog turizma potrebno je povećati zaposlenost i životni standard stanovništva, a to zahteva reindustrijalizaciju privrede i potpunu transformaciju javnog sektora u cilju privlačenja novih investicija.

Đogović je rekao da se najbolje vidi koliko je Srbija neprepoznatljiva kao turistička destinacija iz podatka da trećinu stranih turista čine gosti iz nekadašnjih jugoslovenskih republika, odnosno iz Crne Gore (33.124), BiH (27.866), Slovenije (22.035), Hrvatske (19.555) i Makedonije (13.906). (Mondo)