Banje Srbije, koje je prošle godine posetilo gotovo 350.000 gostiju, spremno dočekuju letnju sezonu. Pun pansion već četiri godine od 1.400 do 4.000 dinara…

Vrnjačka banja

Bazeni sa termalnom vodom, akvaparkovi, mnogobrojne manifestacije i odlično medicinsko osoblje, glavni su adut srpskih banja. Letnju sezonu dočekuju spremne, a sadržaje obogaćuju svake godine.

Sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković podseća da je u banjama Srbije prošle godine boravilo 347.172 turista koji su ostvarili više od dva miliona noćenja. Banje su i dalje, kaže, osnova srpskog turizma.

– Banje Srbije nemaju premca u rehabilitaciji i to potvrđuju mnogobrojna evropska priznanja – kaže Vešković. – Takođe, uprkos tome što je velnes sinonim za opuštanje, u našim centrima radi medicinsko osoblje, čime retko koja zemlja može da se pohvali.

U slovenačkim banjama, recimo, jedan doktor zadužen je za 1.000 pacijenata, dok je samo u vrnjačkom “Merkuru” zaposleno 47 specijalista, što je više nego u svim slovenačkim banjama zajedno. “Merkur” se nalazi među našim najtraženijim banjama, kao i Ribarska, Koviljača, Selters, Niška i Sokobanja. Ove banje su, pre svega, lečilišta, a najzanimljivija banja za prevenciju i provod je – kraljica kontinentalnog turizma.

– Ove godine igramo na kartu manifestacija kojih će biti više od 50 – kaže Goran Karavesović, iz Turističke organizacije Vrnjačka Banja. – Već četiri godine nismo menjali cene, pa pun pansion može da se nađe od 1.400 do 4.000 dinara. Bogata je i ponuda privatnog smeštaja, jer se cene apartmana kreću od 1.000 do 3.500 dinara. Zabava je kod nas garantovana, pogotovo tokom leta, jer ima akvapark, pet zatvorenih i sedam otvorenih bazena, imamo zabavni park i veliko igralište!

Vrnjačka Banja nudi najbolju zabavu za porodice, jer roditelji mogu da iznajme bicikle ili rikše, da se deca voze vozićem ili fijakerom, oprobaju na veštačkoj steni ili postanu mali biolozi u parku, maskiraju na karnevalu ili gledaju dečije predstave.

Privatizacija (ne)uspešna
U Srbiji je privatizovano šest banja, ali samo dve se mogu pohvaliti dobrim vlasnicima. Osim Prolom Banje i Gornje Trepče, koje su pune gostiju i u koje se neprestano ulaže, ostale banje nisu imale sreće.

Bivši vlasnik HTP “Fontana” u Vrnjačkoj Banji “dao je na doboš” jedan hotel, pa je privatizacija poništena i država je ponovo vlasnik. Još gore su prošle Zvonačka i banja Ljig – koje su potpuno zatvorene. Brestovačka banja je privatizovana još 2004. godine i možda nije mnogo uloženo u nju, ali radi i prima goste.

Zanimljivo je da su Mataruška i Bogutovačka, čak, 13 puta nuđene na aukciji, ali zainteresovanih nije bilo. (Novosti)