Bilo da ste veteran avanturističkih putovanja ili prvi put idete u inostranstvo, uvek dobro dođu saveti za brzo i pametno pakovanje.

Kako biste u potpunosti uživali u putovanju, bitno je da ponesete sve što vam treba, piše britanski “Telegraf”.

Napravite spisak
Ovo pravilo može delovati neozbiljno, ali pravljenje spiska zaista pomaže kod pakovanja. Na taj način stičete detaljan uvid u to šta vam je potrebno, imate dovoljno vremena da kupite ono što nemate u kući (na primer, losion za sunčanje), a štikliranjem stavki možete biti sigurni da ste sve poneli.

Kozmetika u posebnu torbu
Pakovanjem kozmetike u posebnu torbu ćete sprečiti da vam se, recimo, bočica parfema tokom puta razbije i razlije po stvarima u “glavnoj” torbi. Takođe, na usputnim stajalištima, mnogo je lakše izvaditi samo malu torbu sa kozmetikom kada idete do toaleta nego kopati po velikoj sa stvarima kako bi ste pronašli ono što vam je potrebno.

Isplanirajte odevne kombinacije
Odeća čini najveći deo prtljaga. Međutim, ako unapred isplanirate odevne kombinacije i ubacite neke stvari koje mogu da se nose na više načina, već ste uštedeli na prostoru. Na primer, farmerke, koje za opuštene varijante mogu da se kombinuju sa pamučnim majicama, dok za veče uz košulju i sako mogu delovati elegantno.

Udobna i izdržljiva obuća
Sve su šanse da ćete dosta pešačiti tokom putovanja. Zato se damama preporučuju baletanke, u kojima može prijatno da se šeta, a takođe, mogu da se nose i uz elegantnije kombinacije. Vrtoglave štikle na putu jednostavno nisu funkcionalne.

Jedna putna torba
Osim male torbe za kozmetiku preporučuje se da imate još samo jednu, pa makar i veću, putnu torbu ili kofer. Dok se budete probijali kroz aerodrom ili autobusku stanicu biće vam mnogo lakše sa jednom velikom torbom, nego sa tri male i kesama sa obućom. (Mondo)