Grad Poreč nosi titulu najposećenijeg letovališta u Istri, pa i u Hrvatskoj. On je omiljena destinacija za one željne dobre zabave, a skoro svaka njegova ulica leti pulsira životom.

Poreč (flickr by Gruenemann)

Poreč obiluje, zvukovima i mirisima, nesebično ih deleći sa svakim posetiocem. Na dužini od skoro 37 kilometara Porečke rivijere može se uživati u prekrasnim obalama okupanim toplim morem, u kojima se kriju usamljene plaže za one željne mediteranskog mira, bogatoj ponudi sportskih sadržaja, velikom broju restorana i konoba, koji će oduševiti svačije nepce.

Poreč nudi obilje turističkih sadržaja i raznovrsnost turističkih smeštaja. Hoteli, apartmani i bungalovi, nalaze se oko dve najljepše uvale – Plave i Zelene lagune.

Grad je pun starih i očuvanih istorijskih spomenika.
Eufrazijeva bazilika predstavlja najvredniji spomenik kulture u Poreču. Sagrađena je na temeljima ranije trobrodne bazilike polovinom šestog veka u doba biskupa Eufrazija, po kome je zadržala ime.

Kompleks Eufrazijeve bazilike predstavlja i svetski značajan istorijski spomenik, što je 1997. godine potvrdio UNESCO, uvrštavanjem u svetsku kulturnu baštinu. Tu se održavaju brojne kulturne manifestacije.

Tu je i Kuća dva sveca, mala jednospratnica u ulici Svetog Maura, sagrađena u 14. ili 15. veku u romaničkom stilu. Ime je dobila po dve kamene reljefne figure svetaca uz prozore na spratu.

Kula sa pet uglova nalazi se na početku centralne ulice, Dekumanusa, na ulazu u starogradsko jezgro. Podignuta je polovinom 15. veka u gotičkom stilu, sa reljefom mletačkog lava na pročelju.

Veliki hram se severozapadno uz Trg Marafor. To su ostaci (deo zida i temelja) antičkog hrama s početka 1. veka, za koji se smatra da je bio jedan od najvećih u Istri. Neptunov hram se nalazi u parku zapadno od Trga Marafor.

U centralnoj gradskoj ulici, Dekumanus, nalazi se gotička palata sa svojim raskošnim dvostrukim triforama. Izgrađena je 1473. godine u stilu cvetne gotike. U tom periodu svoje istorije Poreč je bio dom bogatih porodica, koje nisu žalile novac za gradnju svojih kuća u tadašnjem modernom stilu, pa je u gradu ostao niz lepih kuća.

Uz Narodni trg podignuta je u drugoj polovini 15. veka Okrugla kula, koja je i danas dobro očuvana i moguće je posetiti terasu na vrhu.

Poreč ima izuzetnu ponudu za gurmane, a brojni noćni klubovi, barovi i koncerti na otvorenom nude dobru zabavu do kasno u noć.

Istorija
Posle propasti Zapadnog rimskog carstva Poreč zauzimaju Istočni Goti, od 539. je pod Vizantijom, a 788. dolazi pod vlast Franaka. U drugoj polovini 17. veka grad i okolinu naseljavaju doseljenici iz južne Dalmacije. Posle pada Venecije 1779. Poreč je bio pod Austrijom. Od 1861. je glavni grad Istre i sedište Istarskog sabora. Od 1918. do 1943. bio je pod Italijom. (Glas Srpske; Jelena Bjelica) 

Usluge cene
Smeštaj (po danu) od 20 Eur
Kafa od 1,5 Eur
Sokovi od 2 Eur
Pica od 5 Eur