U idiličnom Ankor zalivu, na severozapadu ostrva Malta nalazi se jedna od omiljenih skrivenih atrakcija Mediterana. Selo Svithevn poznato je kao Popajevo selo, mesto “u kojem živi” čuveni junak iz crtanog filma. Ova činjenica je, istina, samo u mašti, ali je turisti obožavaju.

Popajevo selo (foto: Wikipedia / Wusel007)

Pre više od 30 godina zaliv u obliku sidra bio je samo jedna od lepih uvala i plaža Malte, a onda je odabran kao mesto gde će biti sagrađena scenografija za holivudski film o čuvenom mornaru Popaju. Film su snimile poznate kuće “Dizni” i “Paramount”, a glavnu ulogu šarmantnog mornara i “izjelicu spanaća” igrao je omiljeni komičar Robin Vilijams. Danas je nekadašnji filmski set pretvoren u turističku atrakciju i muzej na otvorenom.

U selu se nalazi 19 autentičnih kućica, a sve ostalo su kulise. Građeno je tokom sedam meseci, a za podizanje kuća korišćeno je drvo iz Holandije. Podignut je i nasip pored plaže da bi se tadašnji filmski set zaštitio od velikih talasa. Ostaće zapamćeno da film o Popaju nije zabeležio veliki komercijalni uspeh, ali zato Malta danas poseduje jedno od originalnih ludih mesta za provod.

Osim čarobnih bajkovitih kućica, selo sadrži i brojne muzeje, igraonice, atrakcije namenjene ljubiteljima dečjih alpinističkih poduhvata, idiličnu plažu, magična mini-krstarenja i brojne druge zabave.

Najmlađi imaju i priliku da “se upoznaju” i sa Popajem, njegovom devojkom Olivom, ali i večitim neprijateljem Badžom. U restoranima se na meniju nalaze i neizostavni specijaliteti sa spanaćem, a u centru sela je bioskop koji prikazuje crtaće o Popaju. Omiljeni suvenir je, naravno, konzerva spanaća sa likom Popaja. (2kvasa)