Više od 30 avio-kompanija saobraćaće ovog leta sa beogradskog aerodroma. Nove destinacije grčko ostrvo Lezbos i Akabi u Jordanu.

Aerodrom Nikola Tesla (foto beg.aero)

Akabi u Jordanu i grčko ostrvo Lezbos nove su destinacije ka kojima će se iz Beograda ove letnje sezone odvijati čarter-saobraćaj. Prevoz turista sa aerodroma “Nikola Tesla” u punom jeku startuje oko 10. juna. Inače, tokom leta u redovnom i čarter saobraćaju putnike će prevoziti više od 30 avio-kompanija.

“Nagoveštena konsolidacija poslovanja “Jat ervejza” svakako će učvrstiti poziciju našeg aerodroma”, kaže za “Novosti” Velimir Radosavljević, generalni direktor “Nikole Tesle”. v “Inostrane kompanije će u redovnom i čarter saobraćaju leteti s daleko većim kapacitetom. Tako će, na primer, u junu ponuditi 35.000 sedišta više nego istog meseca lane. Sve ovo nam daje osnov da sa optimizmom uđemo u letnju sezonu, kako u pogledu daljeg rasta obima saobraćaja tako i u ostvarenju finansijskih rezultata”.

Evropske mediteranske destinacije opsluživaće u čarteru isključivo “Jat”. U ponudi su mnoga ostvra u Grčkoj, kao što su Krit, Rodos, Zakintos, Krf i prvi put Lezbos.

U Siciliji će se sletati na dva aerodroma, Kataniji i Palermu, u Španiji ka Palma de Majorki i Heroni. “Tunis er” i “Jat” prevoziće turiste ka Tunisu, a ka Egiptu “Er Kairo” i “Nesma erlajns”. Ipak, očekuje se nešto manje interesovanje putnika za Egipat zbog nestabilne političke situacije. Ka Turskoj će biti najviše turista i tu će “kolač” podeliti “Jat”, “Pegazus” i “Skaj erlajns”. Novost je i to što će “Turkiš erlajns” po prvi put iz Beograda saobraćati i ka Izmiru.

U redovnom saobraćaju, po letnjem redu letenja, obnovljene su linije LOT za Varšavu i “Norvežn er šatla” za Stokholm. “Kroacija” od 31. maja obnavlja liniju Beograd – Split, a “Jat” u maju kreće sa letovima ka Splitu i Dubrovniku, a u junu i za Pulu, Maltu i Monastir.

“Viz er” od 1. juna bazira i drugi svoj avion u Beogradu i uvodi nove direktne linije ka Parizu, Oslu, Rodosu i Krfu. Novina je i da će od 15. juna Beograd svakodnevnim letovima “Etihada” biti povezan sa Abu Dabijem.

Radovi na “Tesli”
Na beogradskom aerodromu trenutno se izvode veliki građevinski radovi na proširenju C platforme za parkiranje aviona, gde se gradi betonska ploča površine četiri fudbalska igrališta. U toku je i rekonstrukcija rulnih staza u dužini od 3,5 kilometara. Ukupna vrednost oba projekta je oko 500 miliona dinara.

“Dinamika izvođenja radova pažljivo je planirana, tako da ne utiče na redovnost avio-saobraćaja i komfor putnika”, ističe Radosavljević.

“Investicione projekte, kao i uvek, finansiramo iz sopstvenih prihoda”. (Novosti)