Jedno ispitivanje sprovedeno među posadama aviona pokazalo je da neoženjeni muškarci u svojim tridesetim godinama imaju najbolje šanse da dobiju neke od povlastica na letu.

Foto flickr by oxfordian.world)

Po profilu putnika koji je sastavljen na osnovu odgovora 700 stjuardesa, srećni čovek bi takođe trebalo da bude elegantno obučen, što bi mu povećalo šanse da dobije prostranije sedište ili mesto u višoj klasi.

Iako je istraživanje pokazalo da se muškarci smatraju “poželjnijijim” putnicima (58% za muškarce u odnosu na 42% za žene) i da je to starosna grupa između 30 i 40 godina, putnicima koji putuju sami skoro uvek je ponuđeno “premijum” sedište.

Lepi maniri i često letenje takođe mogu pomoći da se dobije neka vrsta povlastica na letu, a istraživanje je pokazalo da i poslovni ljudi imaju jako dobre šanse da dobiju mesto “iza zavese ekonomske klase”, dok mlade žene koje putuju u grupi imaju najmanje šanse za neku od povlastica.

Odgovori posade aviona pokazali su da devojke u svojim kasnim tinejdžerskim godinama u slobodnijoj garderobi imaju najmanje šanse da dobiju neku povlasticu na letu.

Istraživanje koje je sproveo vebsajt “Skajskener” obuhvatilo je 83 zemlje a rezultati su pokazali da je skoro 72% letačkog osoblja iskazalo neku vrstu naklonosti prema muškim putnicima koji lete sami.

Bolest i neka povreda takođe povećavaju šanse putnika da se o njima povede malo veća pažnja nego o ostalim putnicima. (B92; telegraph.co.uk)

Top 10 načina kako da na letu dobijete neku od povlastica.

1. Budite pristojni i prijateljski raspoloženi.
2. Uzmite program letenja.
3. Putujte sami.
4. Saopštite da ste povređeni ili imate neki zdravstveni problem.
5. Obucite se pristojno.
6. Recite da ste na “medenom mesecu”.
7. Upoznajte posadu.
8. Putujte u turistički nepopularno vreme, tada je na raspolaganju dosta slobodnih “premijum” mesta.
9. Ispričajte posadi neku zanimljivu priču.
10. Izgledajte najbolje što možete – trećina posade je rekla da bi ponudila povlastice putniku koji je negovan i izgleda atraktivno.