Najmanje jedan vikend godišnje treba posvetiti razgledanju mnogobrojnih manastira širom Srbije, a sa 54 ovakve svetinje, naša zemlja je jedna od najbogatijih u svetu.

Sopoćani (foto: wikipedia.org / Semberac)

Zbog arhitektonskih osobenosti, skulptoralnih ukrasa, fresaka, ikona, rukopisnih knjiga i mnogobrojnih dela primenjene umetnosti, manastiri Srbije privlače pažnju turista i stručnjaka za srednjovekovnu umetnost.

Sa 54 manastira proglašenih za kulturna dobra, Srbija je prava riznica pravoslavlja koju rado posećuju turisti iz svih delova sveta. Jedna od najznačajnijih sačuvanih spomeničkih celina u Srbiji su pravoslavni manastiri nastali u razdoblju od 12. do 17. veka.

Razmešteni su od Fruške gore, preko doline Morave i Ibra, do Kosova i Metohije. Kompleks Stari Ras sa Sopoćanima, manastir Studenica i manastir Visoki Dečani s Pećkom patrijaršijom, Gračanicom i crkvom Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, pod zajedničkim nazivom Srednjovekovni spomenici na Kosovu (Srbija), nalaze se na Uneskovoj listi svetske baštine.

Na spisku Uneska
Na Listu svetske baštine do sada su iz Srbije upisani: manastir Studenica, Stari Ras sa Sopoćanima, Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Gamzigrad – Romulijana.
Srednjovekovni manastiri i crkve nisu samo bogatstvo Srbije, već su i izvori naše duhovnosti i pravoslavlja na ovim prostorima. Oni su, istovremeno, i svojevrsne slikarske galerije. Freske i ikone iz srpskih crkava značajno su blago u kulturno-istorijskom nasleđu Srbije.

– Turistička organizacija Srbije pripremila je detaljnu mapu 50 srpskih manastira – kaže Sandra Vlatković iz Turističke organizacije Srbije. – Ipak, najveću pažnju privlači ruta “Transromanika” – put kulture koji spaja evropsko nasleđe romaničkog perioda.

“Transromanika” je evropska turistička ruta koja povezuje spomenike u Nemačkoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, Španiji, Sloveniji i Srbiji. Deo ove rute čine manastiri: Žiča, Studenica, Gradac, Đurđevi stupovi i Sopoćani. Ova kulturna ruta, kao deo je redovnih izleta koji se organizuju iz Vrnjačke Banje, nalazi se na prostoru od 100 kilometara i moguće je videti ove manastire za jedan vikend.

– Srpski manastiri su okruženi spokojem i lepotom prirode. Većina njih nalazi se u blizini turističkih mesta, a u konacima pojedinih manastira moguće je i prespavati – objašnjava Vlatkovićeva. – Građeni u različitim epohama i raznovrsnim stilovima, manastiri su idealno mesto gde svaki posetilac može da pronađe ono što ga zanima i u čemu će sigurno uživati. (Novosti)