Prošle subote cela Evropa bila je u Malmeu. Festival za Pesmu Evrovizije održao se drugi put u ovom gradu. Prethodni put je to bilo davne 1992, kada je boje ovih prostora branila Ekstra Nena sa šlagerom „Ljubim te pesmama.“

Malme (flickr by Klearchos Kapoutsis)

Biće da između ovog švedskog gradića i Evrosonga ima neka tajna veza. Jedna je to od malobrojnih prilika kada ovaj gradić od oko dve stotine hiljada stanovnika zaživi.

Malme nije prvi na spisku stranih turista kada posećuju Skandinaviju, verovatno im je interesantniji Kopenhagen, za koji se preko mosta koji je sagrađen 2000. godine stigne za oko pola sata. Na prvi pogled ovaj grad i nije tako atraktivna destinacija. Mnogi se radije opredele za ludi provod u danskoj prestonici ili Stokholmu. Ali, ne treba smetnuti s uma podatak da je ovo etnički verovatno najmešovitije mesto u državi evropskog blagostanja.

U Malmeu se govori preko 150 jezika. Sam položaj grada očigledno, uz priliku za dobro plaćen posao, bio je dovoljno dobar mamac da se mnogi od njih tu na obali moreuza Eresund nastane i potraže svoje mesto pod suncem. Među njima je i mnogo „naših“ iz svih delova bivše nam zajedničke domovine. Sve je lepo, organizovano i sređeno, onako kako to samo umeju Šveđani.

Cene su za evropske, a o našim prilikama da i ne govorim previsoke. Od preračunavanja me je zabolela glava, tako da hotelski smeštaj ne preporučujem.

Ako hoćete da u Malmeu provedete neki dan, najbolje je odsesti kod rodbine, u mom slučaju tetke, ili se raspitati kod prijatelja da li bi neko hteo da vas ugosti na „samo par dana.“ Priznajem da sam poželeo da se Malme pretvori u mesto mog stalnog boravka, ali kad sam shvatio kroz koju birokratsku bitku moram da prođem, digao sam ruke. Ono što se u Malmeu mora videti jeste Turning torzo, veliki vijugavi soliter.

Sagrađen je 2005. godine. Visok je 190 metara. To je druga najviša stambena zgrada u Evropi. Lepo se vidi iz svih delova grada. Zanimljivo je videti i ostatke stare tvrđave Malmehus, koju je sagradio Erik Sedmi Pomeranski 1434. godine. Deo ovog prostora je burna istorija. Malme je, između ostalog, bio jedan od značajnijih centara reformacije. Ali, to je već za neku drugu priču. (Danas, Nenad Jovanović)