Kada razmišljamo o kratkom putovanju tokom produženog vikenda Makedonija nam retko pada na pamet, i to uglavnom samo zbog Ohridskog jezera. Međutim, brdovita Makedonija i dalje ima veo misterije oko sebe koji vredi otkriti.

Jakupica (foto: Wikimedia / Don macedone)

Istovremeno antička i potpuno nova, bori se da nađe svoje mesto u novom svetu. Crno odeveni pravoslavni monasi su deo njene obnove kao i horde tinejdžera, u najnovijoj italijanskoj modi, dok pijuckaju kafu u luksuznim barovima glavnog grada.

Za ljude koji vole prirodu, Makedonija je raj. Njena divljina daje im dosta prilika za pešačenje, planinarenje, skijanje i druge malo ekstremnije aktivnosti u prirodi.

Na primer, Solunska glava (2.538m) nije najviši vrh Makedonije, ali je ipak veoma izazovna planina savršena za avanturiste. Nalazi se na Mokroj planini, u Jakupica planinskom lancu. Planinarska staza do Solunske Glave vodi vas kroz neka od najslikovitijih mesta u Makedoniji.

Prvi, a ujedno i najduži deo staze vodi kroz gustu hrastovu šumu. Drugi deo staze, ide kroz borovu šumu, pored malog izvora, gde možete napuniti svoje flašice čistom izvorskom vodom za ostatak šetnje. I treći deo je otvoreni prostor. Gore na planini, kada prođete stenje i pašnjake, blizu neba, odjednom se stvori pogled kotrljajućih brda ispred vas i duboke litice na samo nekoliko metara od vas.

Smolare vodopad je najveći stalni vodopad u Makedoniji, sa padom vode od iznad 38 metara. Na severnim padinama jedne od najstarijih planina na Balkanu nalazi se Smolare vodopad, na reci Lomnici, iznad sela Smolari.

Poseta vodopadu nudi jedinstveno iskustvo, većim delom zbog nailaženja na mnoga sela koja su u potpunosti očuvala makedonsku ruralnu tradiciju. Penjanje prema vodopadu posetiocima pruža priliku da vide predivnu dolinu Strumice. Staze koje vode kroz šume su jasno obeležene, dok se sam vodopad savršen izazov za sve entuzijaste kanjonskih sportova, zahvaljujući mnogim spektakularnim mogućnostima za spuštanje kanapom pored vodopada.

Paraglajding u Kurševu je najpopularnija avantura u Makedoniji u ovom periodu. Kruševo je svedok mnogih svetskih kupova takmičenja u paraglajdingu tokom prošlih godina. Ima najbolje terene za poletanje i sletanje, i najpovoljnije vetrove za ovu aktivnost.

Uživajte u Makedoniji sa neba uz tandemske paraglajding ture, i učinite vaš vikend odmor još boljim ovim adrenalinskim iskustvom. (LuxLife)