Selo Šišatovac, smešteno na talasastim padinama Fruške gore u blizini Rume, bilo je proteklih nedelja puno gostiju koji su došli u posetu monasima i monahinjama u manastirima Šišatovac i Petkovica.

Smiljan (Wikipedia / MayaSimFan)

Među gostima bili su i članovi Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, koji su došli sa idejom da u selu pronađu duh slavnog svetskog naučnika Nikole Tesle i ožive sremske legende o ovom ponosnom Ličaninu.

Okupili su se oko česme u porti manastira Šišatovac, koja ih je inspirisala da Nikolu Teslu, kako rekoše, vrate u svetilište koje mu je spaslo život i nadahulo ga da istražuje tajne kosmičke energije.

– Nikola Tesla je kao dete oboleo od kolere i bio na ivici života i smrti. Njegov otac Milutin u očajanju obratio se pismom svom rođaku Irakliju, kaluđeru u manastiru Šišatovac, i zatražio pomoć. Iraklije mu je odgovorio da dođe po svetu Bogorodičinu vodu, jer ima moć isceljenja. Otac je poslušao svog rođaka i došao po vodu u Šišatovac. U Smiljanu je umivao i pojio bolesno dete, koje se pridiglo iz bolesničke postelje i na prozoru ugledalo svetleću belu golubicu – prepričava nam ovu živu legendu Dragan Saboljov, obožavalac Nikole Tesle.

Bili su to trenuci kada je iz tmurnih nebesa iznad Srema rođena bela energetska golubica, koja je mladom Tesli donela novi život. Golubica je postala Teslino svemoćno naučno oko, koje mu je omogućilo da postane gospodar ovozemaljske energije.

– Na kraju naučne karijere Nikole Tesle, bela golubica je doletela u sobu u hotelu “Njujorker” gde je provodio svoje poslednje dane. Njegova duša sjedinjena u večnom letu bele golubice iz manastira Šišatovac stopila se sa plavičastim nebesima grada Njujorka i zauvek napustila njegovo telo – opisuje Dragan Sabljov značaj fruškogorske legende za život Nikole Tesle.

U želji da spoje ovu bajku o Tesli, njegovi obožavaoci odlučili su da u porti manastira, pored česme u selu Šišatovac podignu kopiju rodne kuće srpskog genija, Crkve Svetog Petra i Pavla, u kojoj je služio njegov otac Milutin, etno-muzej, laboratoriju i Teslin toranj.

– Ovaj prostor je veoma sličan Smiljanu u Lici. Ima šume i livade, potok i seoski put, a i žitelje ličke krvi. Prvi Ličani su se ovde doselili u 16. veku. Sa njima i Teslini rođaci. Legende govore da je Tesla kao dete dolazio u Šišatovac – priča nam direktor ovog projekta Dragan Sabljov.

Između dva rata je u Šišatovcu službovao i arhimandrit Petronije Trbojević, sin Angeline, Tesline rođene sestre. Njegova spomen-ploča se nalazi na manstirskom groblju.

– Svet danas, kada ponovo otkriva Nikolu Teslu kao tvorca budućnosti čovečanstva, o njegovom poreklu i detinjstvu u Lici jako malo zna. Kako Srba više nema u Lici da se diče Teslom, odlučili smo da podignemo novi Nikolin zavičaj tamo gde danas živi njegov narod – na obroncima svete Fruške gore.

Novi Simljan će biti duhovni i naučni centar u kome će, posebno mladi ljudi, učeći o Nikoli Tesli učiti o srpstvu, ali i o čovečanstvu i o kosmičkoj energiji i pravdi – kaže Nikola Lončar, potomak Ličana iz SAD.

Novi Smiljan podizaće zajedno članovi Tesline naučne fondacije iz Filadelfije i Zemuna, Eparhija sremska, monasi manastira Šišatovac, Nacionalni park “Fruška gora” i naši ljudi iz rasejanja. Svi oni su prihvatili ovu ideju. Njihov nacionalni moto glasi: “Tamo gde je Teslin narod, tamo je i Teslin Smiljan.”

Eparhija sremske daruje svoje imanje da se na njemu izgrade Teslina kuća, crkva i toranj. Idejni projekat Novog Smiljana predviđa oživotvorenje Svete Fruške gore tako što će vremenom Teslin duhovni i naučni centar da preraste u nacionalni kompleks. Ubeđeni da je ovaj plan ostvarljiv saglasnost za realizaciju projekta dali su Eparhija sremska, opština Sremska Mitrovica i Nacionalni park na čijim se prostorima nalazi selo Šišatovac. (Novosti)