Osveženje tokom šetnje u Rimu preselo je britanskim turistima koji su četiri sladoleda platili neverovatnih 64 evra.

Rim (flickr by Moyan_Brenn)

Njihova pritužba zbog ogromne cene pokrenula je debatu o tome koliko prodavnice, restorani i tur operateri “pljačkaju” turiste željne upoznavanja “Večnog grada”.

Rodžer Banister je sa bratom Stivenom i njihovim suprugama Vendi i Džojs bio zaprepašten, kada mu je poslastičarnica Antica Roma kod Španskih stepenica za četiri sladoleda naplatila 64 evra.

Kafei i barovi u Italiji udvostručuju, pa čak i utrostručuju cene za mušterije koje odaberu da sede za stolom, ali ova grupa Britanaca čak je uzela varijantu “za poneti”. Menadžeri bara u Via della Vite potvrdili su da je to cena njihovih sladoleda i to “opravdana, zato što su sladoledi veliki”.

“To nisu samo dve kugle, oni su zaista veliki. Niko ih nije terao da uzmu te sladolede. Imamo i male koji koštaju 2,50 evra”, rekao je menadžer. Zanimljivo je da su britanski turisti još i dobro prošli, budući da najveći sladoled u ovom baru košta 25 evra, a šlag se doplaćuje 3,5 evra.

Zvaničnici Rima kažu da je sramno što se turistima naplaćuju tako ogromne sume i da takva praksa šteti imidžu Italije. “To je skandalozno, ali nije prvi put da se dogodilo”, kaže Mateo Konstantini, odbornik u gradskoj skupštini.

Naime, 2009. godine je restoran u blizini Trga Navona iznenadio par koji je večerao kod njih računom od 695 evra. Gradonačelnik Rima je tada zatražio zatvaranje elitnog Passetto restorana koji je ugostio mnoge poznate ličnosti.

Zabavljači obučeni u rimske centurione i legionare često naplaćuju turistima “astronomske” cene za privilegiju da se s njima fotografišu ispred Koloseuma, ali mere gradske vlasti da spreči tu “pljačku” uglavnom su neefikasne. Da li ste se ikada osetili “opljačkanim” zbog neke kupovine na putovanju i šta ste tom prilikom pazarili? (Telegraph)