Neverovatni popusti i do 70 % na svu robu biće aktuelni od 8. do 30. juna za vreme Istanbul Shopping festivala.

Istanbul (flickr by PS_pause)

Pored brojnih svečanosti, koncerata, izložbi, performansa, zabave, takmičenja, modnih revija i parada, u centru pažnje su, ipak, neverovatni popusti – i do 70 %! Radost kupovine može da se oseti po celom gradu, a hiljade turista iz celog sveta proći će kroz brojne šoping molove, ići će od radnje do radnje po ulicama, cenkati se – bez obzira na popuste – po Velikom bazaru…

Devedeset tržnih centara tokom festivala biće otvoreno do dva sata posle ponoći, a popusti su aktuelni kako za domaće tako i za strane proizvode, za ionako jeftine ali i skupe brendirane stvari. Na popustima je odeća, obuća, nakit, satovi, aksesoar, kozmetika, elektronika, sportska oprema, suveniri, igračke, bukvalno, sve što možete da nađete u istanbulskim radnjama.

Posebne “pripejd” kartice prodavaće se na aerodromu i u šoping molovima da turisti ne bi imali problema sa novcem. Obiđite Trg Taksim, Nišantaš, Šišli, Bakirkoj, Fatih, Baharije i Aveniju Bagdat, ali i na tradicionalna šoping mesta poput Kapali-čaršije i Bazara začina.

Najbolji šoping centri u Istanbulu
Među najboljim šoping centrima u Istanbulu je Akmerkez (Ulus Caddesi No:3, Etiler), sa oko 250 radnji. Popularan je među turistima jer su vlasnici organizovali besplatan prevoz od nekoliko hotela do ovog mola na četiri nivoa. Nekoliko godina od 1993. proglašavan je za najbolji šoping centar u Evropi.

Istinye Park (İstinye Bayırı Cad. No: 73, Sarıyer), sa velikim zelenim parkom u centru, igralištem za decu, posebnim velikim odeljcima posvećenim modi, sportu, zauzima veliko mesto u javnom životu Istanbula… Ima i veliki bazar, kao i 12 najmodernijih bioskopskih sala, a i “ekološki” je ispravan.

Ukoliko imate dovoljno vremena, posetite i Kanyon (Büyükdere Caddesi No:185), sa najpoznatijim svetskim brendovima, restoranima i kafićima, zatim City’s (Teşvikiye Mahallesi Teşvikiye Caddesi No:162, Nişantaşı), u blizini Taksima, kao i Forum Istanbul (Kocatepe Mahallesi,Paşa Caddesi, Bayrampasa) – ogroman kompleks sa velikim akvarijumom i Muzejom leda; u njemu se nalaze velike radnje – Ikea, Decathlon i Praktiker… Ako poželite pravo sa aerodroma da odete u kupovinu, pravo mesto za vas je Galleria, prvi šoping centar u Istanbulu.

Vredelo bi prošetati i kvartom Nişantaşı, u kome su među mnogobrojnim prodavnicama smeštene i kulturne ustanove, ali i kafići i restorani.

Na azijskoj strani grada, nalazi se Bağdat avenija duga 14 kilometara. Ova avenija se nalazi među pet najboljih i najpoznatijih šoping ulica na svetu! Upućeni kažu da pored šopinga iz bajke, ovde može da se popije i najbolja (turska) kafa u gradu. (N. Mandić; Gdestinacija)