Ukoliko želite da izbegnete gužvu na plaži u špicu sezone i letovanje u Grčkoj provedete u junu, onda je Lefkada idealna za vas.

Lefkada (flickr by fodt)

Ostrvo Lefkada četvrto je po veličini Jonskih ostrva, posle Zakintosa, Kefalonije i Krfa. Most preko kanala povezuje ostrvo sa kopnenom Grčkom i počinje baš u glavnom gradu Lefkada, a autobuski prevoz povezuje grad sa svim letovalištima i plažama na ostrvu. Najinteresantnija mesta su Lefkada, Nidri, Vasiliki, Agios Nikitas, Kalamaci, Sivota.

Plaže Lefkade su prekrivene peskom i sa kristalno čistom plavom vodom, a popularne su i među ljubiteljima surfa i ronjenja. Najlepša plaža je Porto Kaciki, svetski poznata, peščana i opkoljena strmim kamenim liticama. Do plaže se dolazi stepenicama niz liticu na čijem vrhu se nalazi parking i restoran. Plaža u mestu Nidri svakog leta privlači na hiljade turista, a pogled “puca” na ostrvca Heloni, Skorpio, Sparti, Skorpidi i Madouri. Na plaži i oko nje postoji mnoštvo hotela, taverni, kafea, barova i klubova.

Najbolji noćni provod, po kome je Lefkada i poznata je u gradu Lefkada i mestima Nidri i Vasiliki. Lefkada ima i otvoreni bioskop koji u letnjoj turističkoj sezoni pušta po dva filma svako veče. Na glavnom trgu su zabavljači poput gutača vatre i ostalih performera, umetnika, muzičara i uličnih prodavaca. U Lefkadi možete obići Folklorni i Arheološki muzej, kao i Muzej fotografija. Nemojte propustiti vrh Lefkatas sa kojeg se, prema legendi, bacila pesnikinja Sapfo zbog neuzvraćene ljubavi njenog ljubljenog Faona, zatim dvorac Agia Mavra, sagrađen 1294. godine, Manastir Faneromeni i vodopad Nidri, u kojem se možete i okupati mada je voda izuzetno hladna. (Blic)