Ako sanjate o letovanju na Karibima, a nemate novca za tako dugačak put, proverite nekoliko destinacija u Evropi koje su prava konkurencija čuvenim atlantskim ostrvima.

Cala Luna (Foto: vasile23 / Flickr.com)

Predstavljamo vam najlepše plaže Evrope

Navagio plaža, Grčka
Navagio je bez sumnje jedna od najlepših plaža Evrope. Kristalno čista tirkizna voda i beli pesak neodoljivo podsećaju na karipske. Nalazi se na Zakintosu i poznata je i pod nazivom Zaliv brodoloma zbog brojnih olupina koje ovde možete naći. Navagio je okružena strmim liticama i do nje se može doći isključivo brodom koji polazi iz luke Vromi.

Cala Luna, Italija
Cala Luna plaža nalazi se na Sardiniji, ostrvu čuvenom po lepim plažama. Ona se nalazi na severozapadnoj obali ostrva pored mesta Dorgali. Topla voda i divan pesak privlače mnoštvo turista koji uživaju u ronjenju. Da biste došli do ove prelepe plaže, treba da pešačite od Kala Gonone, Kala Fuili ili Balnei.

Porto Katsiki, Grčka
Porto Katsiki se nalazi na jugozapadnoj obali grčkog ostrva Lefkada i jedna je od najpoznatijih plaža u Grčkoj. Bistra plava voda udara u sitni beli pesak okružen liticama. Mirna i topla voda idealna je za plivanje i ronjenje. Da biste došli do plaže, morate da se spustite niz 347 stepenika ili da dođete taksi čamcem koji polazi iz Nidrija ili Vasilike.

Porthcurno, Velika Britanija
Oči vas ne varaju – plaža u Velikoj Britaniji zaista se smatra jednom od najlepših u Evropi. Nalazi se u Kornvolu i okružena je liticama, zbog čega je zaštićena od vetra. Odlična je za plivanje jer je voda plitka, tirkizno plava i bistra. Takođe, jedna je od retkih peščanih plaža u Britaniji.

Zlatni Rat (Emich / Flickr.com)

Zlatni Rat, Hrvatska
Duga obala Hrvatske i njena brojna ostrva prepuni su divnih plaža. Zlatni Rat se nalazi na ostrvu Brač i poznata je po tome što menja oblik i poziciju u zavisnosti od pravca vetra i morskih struja. Možda nema pesak, kao što je to slučaj s Karibima, ali njen sitni šljunak i oblik slova V predstavlja veliku atrakciju. Zapadni deo plaže rezervisan je za nudiste. Zbog vetrova je idealna za vodene sportove.

Caló des Moro, Španija
Na španskom ostrvu Majorka možete naći bezbroj skrivenih plaža. Jedna od najlepših je Caló des Moro koja se nalazi na oko šest kilometara od gradića Santanij. Tokom letnje sezone prepuna je turista, ali u ostatku godine podseća na tiho parče Kariba u Španiji.

Cala Mariolu, Italija
Još jedna divna sardinijska plaža rival je najlepšim palažama sveta. Nalazi se blizu Bauneja i gleda na zaliv Orosei. Posuta je sitnim roze šljunkom, a voda ima neverovatnu nijansu plave. Zbog mirne i plitke vode, idealna je za porodice s decom.

Cala Mariolu (vasile23 / Flickr.com)

Mirtos plaža, Grčka
Mirtos plaža nalazi se na jonskom ostrvu Kefalonija između strmih stena Agia Dinati i Kalon Oros. Kako se približavate tirkiznoj vodi, veliko kamenje postepeno se pretvara u šljunak pa sve do sitnog belog peska. Plaža nije dobra za malu decu, jer je struja veoma jaka. Do plaže se dolazi niz strm krivudavi put iz sela Divarata. Takođe, do plaže ide i javni prevoz tokom letnjih meseci. (Huffington Post / B92)