Ne tako davno, Hobart je važio za “kraj svet ” – u tom australijskom gradu nije bilo gužve ispred muzeja, galerija, diskoteka, ni nezaboravnih restorana. Danas je sasvim drugačije.

Hobart (foto: Wikipedia / Aaroncrick)

Hobart je najveći i glavni grad australijske države Tasmanija i baš je kul, piše novinar BBC-a. To je grad sa jednim od najboljih svetskih muzeja savremene umetnosti, muzičkim festivalima, razvijenom pozorišnom i filmskom scenom. To je mesto sa “švedskim stolom za probirljive gastronome i ljubitelje vina”.

Ono što nikako ne smete da propustite u Hobartu je Henri Džons art hotel koji je nekada bio fabrika džema!

Hipsteri u Hobart dolaze zbog muzeja MONA smeštenog u avangardnoj građevini na obali reke Dervent, koji je otvoren 2011. godine. Tu su izložena dela prikupljena kockanjem milionera David Volša, i to najveća privatna kolekcija u Australiji.

“Hobart je nesvestan, racionalan. Dovoljno mali da budete kreativni, dovoljno veliki da budete slobodni, dovoljno zelen da uživate”, piše BBC, a nekoliko pasusa je psovećeno hrani, pa nam se tako preporučuje kravlji Bruny Island sir, organski hleb od kiselog testa, ručno pravljena čokoladu, tapasi, pržene pečurke sa bundevinim semenom, hotdog od govedine…

U restoranu “Garagistes” kuvar Luka Burges sprema jela koja su dobra koliko i ona u čuvenom restoranu “Noma” u Kopmehagenu. Njegovi specijalitet su pečena sedlo – jagnjetina na žaru sa zelenom salatom, grilovane kozice, jegulje, pirinač sa bosiljkom, a uz sve to odlično vino.

Hobart nudi fantastičan izbor fanki prodavnica, restorana i kafea koje treba istražiti. “Zaronite u najbolje knjižari u Tasmaniji i uživajte u knjigama uz čaj i makaroni kolačiće sedeći na vrhu Velington planine visoke 1.271 metar, odakle se pruža pogled na grad, panorama koja ostavlja bez daha.”

I šoping može biti dobar, naročito ako volite unikatnu garderobu, onu koja odoleva trendovima globalizacije.

Naravno, sve je zanimljivije ako sednete na bicikl!

Hobart (foto: flickr by wlcutler)

Najveće znamenitosti Hobarta su anglikanska i katolička katedrala uz najstariju sinagogu u Australiji podignutu između 1843. i 1845.

Severni Hobart je prepun restorana – od tajlandski do turskih, ali i galerija i knjižara. Pravo umetničko opuštanje možete sebi da priuštite u jednom od šest intimnih bioskopa.

Za grad od samo 210.000 stanovnika, Hobart ima zavidnu ponudu festivala. Najboljih od njih je muzički MONA FOMA – MONA, koji se održava svakog januara, u skladištima na dokovima. To je mešavina klasične, bluz i savremene eksperimentalne muzike.

Četvorodnevni festival “Voices” održava se svakog jula, a tu se mogu čuti različiti glasovi – od džeza do horskog pevanja, a možete se i lično oprobati u pevanju u jednoj od mnogobrojnih radionica koje se redovno organizuju na tom Festivalu.

I na kraju, ako samo želite mir, uživanje u lepoj prirodi, cveću, čistom vazduhu, opet možete da se pakujete za Hobar. Tasmanijski đavo vas neće ometati, ne brinite. (Mondo)