Prodaja letnjih aranžmana porasla je za oko 20 odsto, tvrde u agencijama, a većina turista iz Srbije i ove godine će, u potrazi za najboljim i najjeftinijim mestom za odmor, odabrati Grčku.

Tasos (foto: flickr by ronsaunders47)

U mnogim agencijama već sada je bukiran ceo jun, dok je u drugim vrlo malo mesta ostalo čak i za jul i avgust. Razlog tome su jeftini aranžmani, od svega 50 evra za smeštaj u apartmanima na severu ove zemlje i u tzv. predsezoni, krajem maja i početkom juna.

Smeštaj na nekom od tri prsta na Halkidikiju u junu može da se nađe za 80 do 120 evra, a u špicu sezone za 170 do 240 evra. Letovanje na Tasosu košta od 150 do 200 evra, Lefkadi od 70 evra, koliko je početkom juna do 220 evra u sezoni. Cene u zavisnosti od toga da li se ide početkom sezone ili u julu i avgustu za deset dana na Krfu su od 130 do 230 evra. Podjednako dobro se, kažu u agencijama, prodaju aranžmani sa autobuskim prevozom, kao i oni u koje prevoz nije uračunat.

Druga na listi najzanimljivijih destinacija našim građanima ove godine, kao i prošle, jeste Turska. U Kušadasiju početkom jula može da se nađe desetodnevni aranžman po ceni od 170 evra, naravno autobusom, dok se cene za aranžman u hotelu sa tri zvezdice, uz avionski prevoz, kreću od 320 do čak 600 evra po osobi.

Ove godine, a to je juče objavila i YUTA, Španija je tik ispred Egipta na listi interesantnih destinacija srpskim turistima. Letovanje na Kosta Bravi, uz avionski prevoz košta od 500 do 700 evra u sezoni, u septembru manje od 400 evra, isto koliko je smeštaj na „divljoj obali“ u špicu sezone ukoliko se odlučite da putujete autobusom. U junu je ostalo malo slobodnih mesta, a tamo i gde ih ima, cene se kreću od 280 do 300 evra ukoliko je prevoz autobuski, ili za 350 do 400 za one koji do odredišta idu avionom. Poseta jugu Španije, Andaluziji košta od 700 evra pa naviše po osobi.

Popularni i Turska, Španija, Egipat, Tunis…
Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić kaže kako je Grčka i dalje omiljena destinacija turista iz Srbije jer će u njoj letovati 70 odsto građana koji odlaze u inostranstvo na odmor. Osim u Tursku i Španiju, Srbi će ove godine ići u Egipat, Tunis, Crnu Goru, Hrvatsku. Po podacima YUTA, koja ima 400 članica, preko njihovih agencija na letovanje ide 800.000 ljudi. (Danas)