Putnici na letovima kompanije Easy Jet koji budu želeli da prtljag sa sobom ponesu u avion, ovoga leta će morati da se pakuju pažljivije jer od 2. jula na snagu stupa novi pravilnik o ručnom prtljagu.

Tako će zbog nedostatka prostora za skladištenje, za 37 % biti smanjena količina dozvoljenog ručnog prtljaga na letovima, saopštili su iz ove avio kompanije.

Kako bi im bilo dozvoljeno da prtljag ponesu sa sobom u kabinu aviona putnici će morati da se pridržavaju novih mera: samo prtljag koji odgovara merama 50X40 cm, uključujući i 20 cm za točkove, džepove i drške, moći će da uđe u kabinu i biće mu garantovano mesto za odlaganje.

U saopštenju koje stoji na vebsajtu kompanije piše:

“Nove mere koje će biti primenjivane su jedina garancija da će putnici sa sobom moći da ponesu prtljag u kabinu. Mislimo da su one fer i transparentne i donete su nakon našeg ozbiljnog istraživanja i konsultacije sa putnicima. To je relativno mala promena, ali bila je neophodno smanjiti manji broj velikih torbi, kako bi se na samom ulazu u avion smanjilo opterećenje i ubrzalo ukrcavanje”

Na niskobudžetnim letovima ove kompanije putnici često sa sobom nose dodatni prtljag kako bi uštedeli, dosadašnji limit za ručni prtljag ostaće 56X45X25 cm, međutim onima koji ga unesu u avion neće biti garantovano mesto za njegovo odlaganje, pa će na letovima sa velikim brojem putnika prtljag biti ostavljan na čekanju. (telegraph.co.uk)