U Turističkoj organizaciji Beograda ove godine očekuju da će u prestonicu rekom doći 15 odsto više posetilaca. Većina posetilaca ostaje samo jedan dan, posle posete Beču, Bratislavi i Budimpešti…

Od aprila do oktobra ove godine prestonica će “dočekati” čak 70.000 posetilaca iz Evrope i Severne Amerike, koji će u Beograd doploviti krstareći rekama. Iz Turističke organizacije glavnog grada očekuju da će ovo biti ubedljivo najunosnija sezona za nautički turizam, jer bi do Luke “Beograd” trebalo da stigne 550 brodova, pa će poseta biti i do 15 odsto veća nego lane.

Prosečni turisti koji Dunavom stižu u našu prestonicu su penzionerski parovi iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, Francuske, Italije i Skandinavije. Ipak, za razgledanje i posetu Beogradu zainteresovani su i stariji Amerikanci i Kanađani, kojih poslednjih godina ima sve više. U Beograd dolaze na jedan dan, u sklopu tura do Crnog mora. Pre toga su već obišli Beč, Bratislavu, Budimpeštu.

– Turiste koji dolaze krstarenjima u glavni grad dočekujemo tradicionalno pogačom – kaže Jelena Stanković iz TOB. – Oni u prestonici posećuju istorijske, kulturne i zabavne sadržaje, a među najposećenijima su Beogradska tvrđava, Hram Svetog Save, Muzej “25. maj”, Knez Mihailova ulica, ali i mnogobrojni drugi lokaliteti. Sve vreme su u pratnji vodiča. Ove godine je posebno atraktivna Savamala. Iako ostaju samo jedan dan, većina je zainteresovana da proba srpske gastronomske specijalitete.

U Luci “Beograd” svakog dana rade i menjačnica, bankomat i prodavnica sa bogatim asortimanom suvenira, delikatesnih proizvoda hrane i pića. Posetioci na istom mestu mogu da pazare i srpske tradicionalne predmete i autentičnu narodnu nošnju sa ovog podneblja.

Stranci će se u Beogradu zabaviti i na nekom od mnogobrojnih festivala, koji se održavaju tokom leta, a promovišu reke. Među njima su Beogradski karneval brodova, Beogradski latino maraton, Dani Dunava, kao i ekološki programi i Fiš fest.

Najviše iz Kanade, SAD, Nemačke
Ubedljivo najviše turista sa reka Beograd je “dočekao” prošle sezone. Tada je, za sedam meseci, u prestonicu pristiglo 480 brodova i oko 61.000 turista. Najviše posetilaca bilo je iz Kanade, Amerike, Nemačke i Velike Britanije, kao i iz Austrije, Francuske, Italije i skandinavskih zemalja. (Novosti)