Svima koji u Veliku Britaniju ovih dana budu stigli preko londonskog aerodroma Getvik, dobrodošlicu će poželeti neobični portreti kraljice Elizabete II.

Rad Helen Maršal (helenmarshall.co.uk)

Portret kraljice iz mlađih dana, i jedan koji dočarava njeno sadašnje izdanje delo su britanske umetnice Helen Maršal, prenosi Dejli Telegraf.

Nazvani „Kraljica naroda“, ovi portreti veličine su dabldeker autobusa, a sačinjeni su od pet i po hiljada portreta gledalaca programa „BBC South East Today”.

“Zaista je čast što na aerodromu možemo da predstavimo ovakvo umetničko delo, i to šest decenija od krunisanja njenog visočanstva”, izjavio je Vili Mekgilvrej, predstavnik Getvik aerodroma.

“Ovo je za nas posebno važno i zbog toga što smo kroz ove portrete povezani sa ‘običnim’ svakodnevnim ljudima. Razvijajući na taj način osećaj dobrodošlice i britanskog ponosa na aerodromu, ostvarujemo ono što su od nas zahtevali brojni putnici”, zaključio je Vili Mekgilvrej.

Portreti se nalaze u delu aerodroma koji nosi naziv Pier 2, na južnom terminalu. Upravo je kraljica Elizabeta 1958. godine svečano otvorila taj terminal. (B92)