Imate alergiju na sunce? Evo šta možete da uradite kako biste ipak uživali u letu.

Flickr by Public Domain Photos

Reakcija na sunčevu svetlost najčešće se javlja kod onih sa nešto svetlijom puti, mada je moguća kod svih tipova kože. Stručnjaci smatraju da je čak 50 odsto alergija na sunce nasledno, da zavisi od genetskih predispozicija.

Simptomi koji se javljaju na koži usled alergije su crvenilo, svrab, osip, mehurići ili bolni čvorići.

Crvenilo na koži smatra se blagom alergijskom reakcijom, koje se možete rešiti stavljanjem hladnih obloga.

Reakcija na sunce poznata kao ”koprivnjača” često se meša sa opekotinama od prekomernog sunčanja. Možete je tretirati antihistaminicima, ali stručnjaci savetuju da ipak potražite pomoć lekara. Isto važi i ukoliko primetite čvorove ili oderotine na koži.

Kako biste sprečili fotoalergijsku erupciju koja nastaje u sadejstvu sunčeve svetlosti i nanošenja na kožu krema za telo, parfema, losiona, šminke… dermatolozi savetuju da prilikom izlaganja suncu ne koristite navedene preparate jer hemikalije koje ovi proizvodi sadrže takođe mogu da izazovu alergiju.

Uzročnici mogu da budu i neki lekovi, pre svega antibiotici, ali i antibebi pilule. Čak i kreme za sunčanje mogu da izazovu neželjene reakcije na koži, zato ih treba testirati – naneti manju količinu, najbolje na podlakticu i sačekati neko vreme kako biste videli da li će koža reagovati ili ne.

Zvuči neverovatno, ali i veštački zaslađivači, zelena salata, šargarepa, celer, smokve, peršun, paškanat i mirođija mogu biti uzročnici, pa se savetuje izbegavanje ovih namirnica tokom izlaganja suncu.

Preventivne mere su postepeno prilagođavanje kože suncu, nanošenje krema za zaštitu od UV zraka sa visokim faktorom, ali i adekvatna odeća – najbolje u beloj boji, dugih rukava i nogavica, a na glavi šešir, kačket… nešto što dovoljno pokriva lice.

Lekari kažu da alergija na sunce nije opasna po zdravlje, ali ukoliko primetite neke burnije reakcije na koži, konsultujte dermatologa. (Mondo)